Медия без
политическа реклама

Само 8 от 686 кандидати са приети в новия ни супер институт

Държавата досега е инвестирала 17 млн. лв. в INSAIT, в който към момента се обучават 12 докторанти

Проф. Цоков бе на посещение в Института по изкуствен интелект
МОН
Проф. Цоков бе на посещение в Института по изкуствен интелект

Общо 686 кандидати от 47 държави са се състезавали за първата лятна стажантска програма на института за изкуствен интелект INSAIT. От тях одобрени са едва 8, като повечето са възпитаници на най-реномираните университети в света - Оксфорд, Калифорнийския университет - Бъркли, Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и др. Това стана ясно при посещение на просветния министър проф. Галин Цоков в института, където разговаря с архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев, изпълнителния директор Борислав Петров и с част от изследователския екип.

Институтът за научни изследвания в областта на компютърните технологии (INSAIT) бе открит през 2022 г. у нас на голяма церемония. Той е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Понастоящем той е част от структурата на Софийския университет, като в него се обучават български и чуждестранни докторанти с годишни стипендии от по 36 хил. лв. Има стратегическо партньорство с Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. INSAIT получава средства от държавата, привлича и финансиране от компании като българската SiteGround, Google, Amazon, VMWare и др.

Научноизследователската и развойна дейност на INSAIT включва изследвания в областта на изкуствения интелект и квантовите технологии, в т.ч. за управление на автономни автомобили, големи езикови модели, машинно зрение за автономни роботи и надежден изкуствен интелект и квантови изчисления от следващо поколение, като вече са изпратени първите научни статии в конференции за изкуствен интелект и информатика, посочват от МОН.

"Работата на INSAIT е сред тези примери, които не само трябва да популяризираме, но и да се опитаме да мултиплицираме в други области. Защото вие доказвате, че България може да бъде лидер в една от най-конкурентните сфери в света", е коментирал проф. Цоков. По думите му финансовите резултати на института показват устойчивостта на проекта - INSAIT е привлякъл повече средства от големи технологични компании, отколкото от държавния бюджет. "Водещо в науката никога не трябва да бъдат финансовите резултати, но фактът, че някои от най-големите технологични компании в света инвестират в INSAIT, дава увереност, че стратегическият приоритет на държавата в тази област има устойчивост и бъдеще", смята проф. Цоков. "Имаме студенти от най-добрите университети в света, които искат да продължат развитието и обучението си при нас. Това не е заради стипендиите или локацията, а заради знанията, които могат да добият тук", посочва и проф. Мартин Вечев.

 

РЕЗУЛТАТИ 

За дейността и резултатите на института просветният министър наскоро бе питан по време на парламентарен контрол в Народното събрание. От "Възраждане" припомниха, че правителство на Кирил Петков е поело ангажимент да инвестира в института 170 млн. лв. за 10 г., като попитаха какви са постигнатите до момента конкретни резултати и рентабилен ли проектът от гледна точка на българските данъкоплатци.

Проф. Цоков отговаря, че България следва да осигури държавно финансиране в размер на 166 млн. лв. до 31 декември 2030 г. чрез МОН за сметка на средствата, предоставени за изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания. До този момент в Института са дадени държавни средства за първите 2 г. от неговото функциониране в размер на 17 млн. лв. - над 7 млн. лв. през 2021 г. и над 9 млн. лв. - през 2022 г. От частния сектор пък институтът е привлякъл средства за научноизследователски и други проекти за над 30 млн. лв. Необходимите средства от държавния бюджет за финансирането му за периода 2023-2025 г. са в размер на 38 млн. лв., става ясно от отговора му.

Понастоящем в Института се обучават 12 докторанти, подбрани от постъпили над 300 кандидатури от цял свят, трима старши изследователи, трима професори, един от които е от пионерите на изкуствения интелект в Европа - проф. Люк ван Гуул, посочва още проф. Цоков. Освен публикуваните статии в конференции за изкуствен интелект, в резултат от досегашната работа и дейност на Института е създадено стартиращо предприятие в областта на изкуствения интелект, което е привлякло и частно финансиране в размер на около 3 млн. лв. "Усилията, положени от българската държава за развитие на едно толкова съвременно и динамично развиващо се направление в областта на науката, каквото е изкуственият интелект, всъщност започва да възвръща своите вложения. Ролята на института и действията по отношение на увеличаване на възможността на България да развива и извършва новаторски научни изследвания в рамките на съвременни научни области, и то с участието на български учени и международни учени от световен мащаб", заявява министърът.

 

Водещи професори от Станфорд, Оксфорд, Mасачузетския институт по технологии, университети в Швейцария и др.
Политици от враждуващи лагери загърбиха конфликтите си и се събраха на събитие с международни измерения, каквото отдавна не е имало в българската наука. Президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, просветният министър акад.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата