Quantcast

Медия без
политическа реклама

Топ учени изнасят безплатни лекции в СУ за изкуствения интелект

Водещите професори идват у нас по покана на института INSAIT

10 Февр. 2023
Събитията са подходящи както за ученици, студенти и преподаватели, така и за софтуерни инженери и предприемачи

Водещи професори от Станфорд, Оксфорд, Mасачузетския институт по технологии, университети в Швейцария и др. ще говорят в София за последните достижения в изкуствения интелект, киберсигурността, информатиката и технологиите - като Neuro-symbolic AI, Generative AI (невросимволичен и генеративен изкуствен интелект) и други. Това съобщиха от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който е организатор на събитията.

Институтът бе открит м.г. у нас на голяма церемония. В момента в него се обучават български и чужди докторанти с годишни стипендии от 36 000 лв. Тази седмица институтът стартира поредица от събития под мотото "Последните предизвикателства в изкуствения интелект и компютърните науки (Latest Advances in AI and Computing) с участието на световни учени, създатели на едни от най-актуалните и будещи интерес технологии.

Събитията ще се провеждат периодично в Ректората на Софийския университет, като входът е безплатен и за достъп се изисква единствено предварителна регистрация. Те са подходящи за софтуерни инженери, предприемачи, членове на академичната общност, ученици с изявени интереси, студенти и инвеститори във високотехнологичния сектор. До края на май тази година лектори ще бъдат:

● проф. Михаил Бронщайн, Оксфордски университет, Технически директор в Twitter, DeepMind професор по AI. Един от създателите на Geometric Deep Learning.

● проф. Еран Яхав, Технион, Израел. Проф. Яхав е съосновател и технически директор на Tabnine, водеща световна компания в сферата на Generative AI за автоматизиране на програмирането.

● проф. Суарат Чаудури, Тексаски университет Остин, САЩ. Един от световните лидери в сферата на Neurosymbolic AI.

● проф. Дейвид Бейзин, ETH Zurich, Швейцария. Един от световните лидери в сферата на киберсигурността, съосновател на Anapaya – компанията създаваща следващо поколение сигурен и надежден интернет.

● проф. Армандо Солар-Лезама, Масачузетски Технологичен Институт, САЩ. Един от световните лидери в сферата на Neurosymbolic AI.

● проф. Мартин Одерски, EPFL, Швейцария. Изобретател на езика за програмиране Scala.

● проф. Александър Айкен, Станфорд, САЩ. Един от най-известните учени в сферата на програмните езици, с редица престижни международни награди. Бивш декан на Факултета по компютърни науки на Станфорд.

Детайлна програма на събитията и линк за регистрация може да бъде открита на: https://techseries.insait.ai/

 

СВЕТОВНО НИВО

INSAIT е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към СУ и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL - два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери.

През ноември м.г. Институтът представи първите си изследователи на специално събитие, домакин на което бе президентът Румен Радев. В него взе участие и най-цитираният европейски учен в областта на изкуствения интелект проф. Люк Ван Гуул, който се присъедини към INSAIT м.г. Тогава от над 250 кандидати от цял свят INSAIT прие четирима българи и четирима чужденци, които ще работят по теми, включващи квантови изчисления и изкуствен интелект. Българските изследователи са Христо Венев, завършил Oxford с отличие, най-успешният олимпиец на България с трето място във вечната ранглистата на Международната Олимпиада по Информатика; Камен Брестнички, завършил Edinburgh и University College London с отличие, с две публикувани статии в топ конференции за изкуствен интелект; Костадин Гаров, завършил СУ средица медали от международни олимпиади по математика и Асен Начков, завършил института Бокони с пълно отличие и Imperial College London с отличие. Чуждестранните са Саман Мотамед, завършил университета в Торонто с отличие, изследовател в Carnegie-Mellon, един от най-добрите университети в света за компютърни науки, Никита Цой, завършил Московския физико-технически институт с отличие, медалист от Руската и Беларуската олимпиади по математика, Микита Голубаха, завършил Киевския университет с отличие и Никита Капченко, завършил École Normale Supérieure, Франция, удостоен с редица престижни международни стипендии и награди.

"Само за шест месеца INSAIT постигна нещо, което не се е случвало никога в региона - успя да привлече млади учени в България от едни от най-силните университети в света, включително и световно известни професори като Люк Ван Гуул. По този начин INSAIT валидира нов модел за развитие на наука и изследвания в България, чрез който да върнем и задържим нашите най-талантливи деца и да привлечем топ чуждестранни изследователи", сподели Проф. Мартин Вечев, aрхитект на INSAIT.

 

Политици от враждуващи лагери загърбиха конфликтите си и се събраха на събитие с международни измерения, каквото отдавна не е имало в българската наука. Президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, просветният министър акад. Николай Денков и предшественикът му от

 

 

 

 

 

Ключови думи:

изкуствен интелект, INSAIT

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?