Медия без
политическа реклама

Над 10 200 деца останаха без места в детските градини в София

Родителите на приетите малчугани трябва да ги запишат до 27 май

12 Май 2022
В групата от 3 до 6 години има недостиг за около 1500 деца
Илияна Кирилова
В групата от 3 до 6 години има недостиг за около 1500 деца

Над 10 200 са неприетите деца в детските градини в столицата. Това показват резултатите от първото класиране в общинските детски градини и ясли в София за учебната 2022/23 година.

За места в софийските детски учебни заведения са кандидатствали 23 622 деца. По данни на столичния кмет Йорданка Фандъкова 2559 от тях посещават и в момента детска градина, но имат желание за преместване в по-предпочитана от тях забавачка, т.е. реално кандидатстващите без места са 21 063 деца. 13 691 бяха обявените свободни места. Класирани днес бяха 10 802 деца, като за следващо класиране остават 2889 места. Те са за деца със специални потребности, хронични заболявания и подготвителни групи. Неприети остават около 10 261 деца.

"Реалният недостиг е за около 7400 места, от тях за градински групи са 1500 деца", коментира Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столична община.

По-рано и столичният кмет посочи, че се очаква недостигът в групата от 3 до 6 г. да е за 1500 места. "Тази група е много важна за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този недостиг искаме да се справим до края на мандата", заяви тя пред Би Ти Ви. "Отново ще подчертая, че това е първо класиране. Винаги опитът показва, че след него остават свободни места. Затова има и второ, и трето класиране, но най-важното е строителството на детските градини", посочи още Фандъкова. 

По думите й са открити 1200 нови места за децата в градините, но за съжаление, това не е достатъчно. "Търсят се варианти, където е възможно, да се откриват още допълнителни групи. Към момента се строят още 20 нови сгради. Така ще бъдат открити още 1500 места", отбеляза Фандъкова. По данни на Мария Минчева от 20-те строящи се градини т.г. трябва да приключи строежът на 14 от тях. "Ако това стане, ще имаме над 1100 места в градинските групи. Недостигът продължава да е главно в яслените групи", обясни Минчева.

Столичният кмет припомни, че помощта за неприето дете от 1 април е 372 лв., като държавата дава 650 лв. за дете в общинските градини. Затова спoред нея и парите за неприето дете следва да са 650 лв., за да може то да си намери място в частна детска градина. Най-голям недостиг на места в градините има в районите "Красно село", "Витоша" и "Триадица", стана ясно от думите на Фандъкова.

 

Записване

След обявяване на класирането днес в срок до 27 май родителите трябва да запишат децата си, в противен случай мястото им се губи. При записване се представя попълнено заявление по образец, оригинал на удостоверението за раждане на детето, както и лични карти на родителите.

На 28 май ще бъдат публикувани резултатите от второ класиране.
 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?