Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изпитният маратон започва за 50 000 ученици с 83 изпита

600 учители и университетски преподаватели ще оценяват матурите

16 Май 2023ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА
И преподаватели от вузовете ще се включат в оценяването на матурите

Близо 600 учители и университетски преподаватели от цялата страна ще оценяват в електронна среда изпитните работи от предстоящата сесия на държавните зрелостни изпити. Това съобщават от министерството на образованието по повод наближаващата изпитна кампания, за която се стягат хиляди ученици. Общо 83 са изпитите, които ще организира МОН - първата и втората матура, допълнителните матури, включително изпитите по различните нива на чужд език, както и изпитите на валидиране на умения.

 

МАТУРИ

Около 49 000 са дванадесетокласниците, които се очаква да се явят на задължителните матури. Първата е по български език и литература - тя ще се проведе в петък, 19 май. На 23 май е втората задължителна матура - по профилиращ предмет, както и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Началният час и за двата изпита е 8:30 ч.

Матурата по български и литература ще е върху учебния материал от общообразователната подготовка в 11 и 12 клас и ще е на три модула. Тестът ще се състои общо от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. "Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година ще има две отделни теми", съобщи пред БНТ Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН. По думите й опитът от предходните години показва, че не винаги зрелостниците успяват чисто жанрово да разграничат създаването на едно есе от интепретативно съчинение.

Втората матура от м.г. вече не е по предмет по избор, а по профилиращ предмет, изучаван от учениците в последните две години - в 11 и 12 клас. Той може да е върху предметите чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, математика, информатика, информационни технологии, физика, биология, химия, история, география, предприемачество, музика, изобразително изкуство и философия. Профилиращите предмети, от които зрелостниците ще избират, са общо 18, но изпитите ще са 27, защото тези по чужд език се полагат на различни нива в зависимост от учебния план.

Учениците в професионалните гимназии ще полагат освен матура по български и задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Както и през 2022 г., и през 2023 г. прагът за тройка си остава 30 т. Учениците трябва да пишат с черен химикал. 

 

НВО

По-следващата седмица на ход за по-малките. Националното външно оценяване по български език за 4-класниците е на 29 май, а по математика - на 30 май. И двата започват в 10 ч. През юни пък са изпитите на седмокласниците и десетокласниците. Те ще са в едни и същи дни, но по различно време. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни 2023 г., а по математика - на 16 юни 2023 г. За 7 клас те започват в 9 часа, а за 10 клас - два часа по-късно, в 11 ч. 

 

Още за Матури 2023:

Зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, вече ще могат да се явят на допълнителна матура по избор на него не само върху съдържанието от общообразователната подготовка, но и върху това от профилираната, т. е. на по-високо равнище.
Още 4 учебни предмета се добавят към възможните предмети за полагане на изпити за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури. Това са информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство.
Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши училища за академичната 2023/24 г. съобщиха днес от министерството на образованието. Преди две години броят на приемащите с оценки от матурите университети е бил със 7 по-малко - 41.

 

Ключови думи:

матури, изпити, НВО, ученици

Още по темата