Медия без
политическа реклама

МОН обяви промяната при Матури 2023

Дори да са учили даден предмет като общообразователен, при желание учениците ще могат да се явят на профилираща матура по него

До 21 февруари учениците трябва да решат искат ли да се явяват на трета матура по избор
БГНЕС
До 21 февруари учениците трябва да решат искат ли да се явяват на трета матура по избор

Зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, вече ще могат да се явят на допълнителна матура по избор на него не само върху съдържанието от общообразователната подготовка, но и върху това от профилираната, т.е. на по-високо равнище. Това припомнят от МОН по повод последните приети промени в закона за предучилищното и училищното образование, които ще важат от тази година. Информацията идва на фона на течащия вече прием на заявления за допускане до матура, които 12-класниците ни задължително следва да подадат - той започна на 6 февруари и продължава до 21 февруари.

Въпросните поправки в училищния закон бяха по предложение на депутати от "Продължаваме промяната". С тях се даде право на учениците да покажат знания на по-високо равнище, ако имат такива, придобити например в избираемите или факултативни учебни часове на втори гимназиален етап, или пък от частни уроци. По този начин се облекчава и кандидатстването им в университети, вкл. в чужбна, които например изискват оценка от матура, държана на по-високо ниво.

"От предстоящата сесия май-юни 2023 г. на изпити за валидириране на компетентности могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали учебен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, но искат да валидират компетентностите си по профилиращия предмет. При валидиране върху учебното съдържание за придобиване на профилирана подготовка, възможни за избор са всички предмети, по които се провежда матура (профилирана подготовка), включително български език и литература. Желаещите трябва да подадат заявление до началника на регионалното управление на образованието. Срокът за това е същият като за подаване на заявление за явяване на държавния зрелостен изпит - до 21 февруари", обясняват от МОН. И уточняват, че резултатът от всеки успешно положен изпит ще се отразява в отделно удостоверение, а не в дипломата за средно образование.

Други новости при матурите тази година не се очакват. Задължителните матури за учениците, които се обучават за придобиване на профилирано образование, както и м.г., ще са по български език и литература и по изучаван профилиращ предмет. Учениците в професионалните гимназии ще полагат освен матура по български и задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Както и през 2022 г., и през 2023 г. прагът за тройка си остава 23 т.

 

ГРАФИК

Матурата по български език и литература т.г. е на 19 май, а вторият задължителен държавен зрелостен изпит, както и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - на 23 май 2023 г. Началният час и за двата изпита е 8:30 ч. Конкретните дати за полагане на допълнителните държавни зрелостни изпити предстои да се утвърдят след обобщаване на подадените заявления и изтичане на едномесечния срок за обществени консултации. Очаква се те да са между 26 май и 31 май.

 

БЪДЕЩЕ?

Други предложения за промени в училищния закон, касаещи матурите, не успяха да бъдат приети от депутатите. Става въпроса за поправки, предложени от депутати от ГЕРБ, ПП, ДБ и "Български възход", които даваха право на зрелостниците, които не харесват оценката си от задължителната матурата, да имат право да се явят на втори държавен зрелостен изпит. Предстои да видим дали ще има мнозинство за тази промяна в следващия парламент.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон