Quantcast
Българските студенти във Великобритания са намалели със 70% | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Българските студенти във Великобритания са намалели със 70%

Логична алтернатива става Ирландия
1 015
 Илияна Кирилова
"През 2023 г. "диверсификация" ще бъде ключова дума и при избора на образователна дестинация", прогнозират от "Дарби"

След Брекзит европейските студенти във Великобритания са намалели с 50%, докато за нашите студенти намалението е над 70%. Това показват данни на консултантска къща за образование в чужбина "ДАРБИ", организираща изложението "Уча в чужбина" на 17 септември в София и на 25 септември във Варна.

Окончателното напускане на Великобритания на ЕС и високите такси за обучение на европейци на Острова промени плановете на множество кандидати да учат в британските университети, казват консултантите. Към днешна дата там се запазва интересът предимно към специалности, които е трудно да бъдат намерени извън Великобритания, като медицина, архитектура, право, хуманитарни специалности, и за които студентите се ангажират да плащат таксите си без финансиране.

"През 2023 г. "диверсификация" ще бъде ключова дума и при избора на образователна дестинация", прогнозират още от "Дарби", допълвайки, че кандидат-студентите експериментират със всевъзможни локации в търсене на алтернативи на досегашните фаворити за образование зад граница. Те отчитат бум в търсенето на аналитични и креативни специалности заради очерталата се тенденция всички механични дейности, при които се изпълняват рутинни операции, най-бързо да бъдат заменени от различни технологични решения. Пренасочването на огромна маса кандидат-студенти от Великобритания е "взривило" приема в Нидерландия, където имаше бум на записани, но точно този факт пък е пренасочил интереса на други кандидати към не толкова масови дестинации като Испания, Италия, Швейцария, Германия. 

 

Квартира в Нидерландия - мисия невъзможна

В Нидерландия вече има голямо разнообразие от програми, но често приемът в тях е под въпрос заради огромната конкуренция. Най-много студенти продължават да избират бизнес, мениджмънт и икономика, но на второ място вече категорично се налагат компютърните и инженерните науки. От няколко години има много кандидати и за психология и международни отношения. Въпреки ранните срокове за кандидатстване - до 15.01. - и сложната процедура по сeлекция, много кандидати изпробват силите си в техническите университети в Нидерландия заради предлаганите там компютърни специалности. За психология също има голяма конкуренция. Липсата на възможности за студентско настаняване обаче все повече отблъсква кандидат-студентите в страната на лалетата, отбелязват консултантите. "Търсенето на настаняване в Нидерландия никога не е било лесно, но от 2021 г. насам се превръща в „мисия невъзможна” за някои студенти, а дори самите университети предупреждават новоприетите студенти да не пристигат в университета за старта на учебната година, ако преди това не са си резервирали настаняване", казват те.

 

Ирландия - висока селекция

Логичната алтернатива на Великобритания е Ирландия като англоговоряща дестинация, макар и далеч не най-популярната, тъй като изискванията за прием са доста строги, а процедурите непознати. Обучението там може да излезе безплатно, тъй като държавата в повечето случаи опрощава учебната такса в цялост, а за административната такса от 3000 евро се кандидатства за субсидия пред специализирана институция. "Високата селективност на университетите там обаче показа, че за прием в елитните специалности трябва наистина сериозна подготовка и стратегия при кандидатстването", отчитат от "Дарби".

 

Дания - край на приема на европейски студенти в бизнес програми

Дания бележи спад в интереса на кандидат-студентите след обявяване на политическото решение от юни 2021 г. да бъде спрян приемът на европейски студенти в бизнес програмите от септември 2022. До това решение се е стигнало заради рязкото нарастване на разходите за европейски студенти в последните години. От 2017 г. броят на международните студенти в програми на английски език бе намален с 25%, което направи приемът в датски университети още по-труден, а от 2022 г. ограниченията стават още по-сурови поради факта, че едва 21% от завършващите бизнес програми на английски език се включват в местната икономика.

Франция и Белгия от години привличат не голям, но постоянен контингент кандидати, най-вече поради изискването за обучение на френски език в повечето програми. Кандидатите за Германия и Австрия също се увеличиха значително, както за програми на английски език, така и за почти всички сфери с преподаване на немски език, тъй като все повече ученици изучават активно немски още в училище.

 

Спортни стипендии в САЩ

За първи път на образователно изложение ще има специализиран щанд за спортни стипендии в американските университети. "САЩ винаги е била желана образователна дестинация, особено ако е налице финансиране под формата на стипендии. Докато повечето университети дават стипендии до около 50%, то финансирането, което изявени спортисти могат да получат за образованието си, понякога достига до 100%", казват консултантите.

 

СРОКОВЕ

Приоритетните срокове за кандидатстване във Великобритания са до 25 януари. През януари изтичат сроковете за подаване на документи и в други европейски държави: Ирландия, Швеция (за първо класиране), Финландия. До 15 януари се подават документи и за най-селективните програми в Нидерландия, за да има време да бъдат проведени приемните изпити и процедурите по селекция и на 15 април да бъдат обявени приетите. През март изтичат сроковете за кандидатстване в Дания и Франция, следват процедурите в Белгия, Испания, а най-късни са сроковете в Германия - до 15 юли, и в Австрия - понякога дори до началото на септември.

 

 

 

Още

Кремъл вербува студенти за война с обещание за извинени отсъствия

19.09.2022

3846
27 университета вдигат таксите за български студенти
Държавата иска повече студенти по математика и животновъдство