Медия без
политическа реклама

6 училища са поискали от МОН превключване към онлайн обучение

Цялостно затваряне на учебни заведения в отделни области може да има, когато дойде грипът, смята просветният министър Красимир Вълчев

27 Окт. 2020ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Кирилова

В момента се разглеждат заявленията на 6 училища за преминаване към електронна форма на обучение, това съобщиха от МОН в отговор на въпроси на "Сега" по повод новата заповед на просветния министър, с която от вчера бе дадено право на училищата да предлагат преминаване към е-обучение при определени условия - увеличаващ се брой отсъстващи или под карантина, нарастващ брой положителни проби за коронавирус, ако школото се намира в оранжева или червена зона на заболели и др. Предложението трябва да е гласувано на педагогически съвет и да се подкрепя от мнозинството от родителите, но крайното решение е на министъра.

Други 8 училища в страната вече са преминали към е-обучение със заповед на министъра на образованието и науката. 4 от тях са в Търговище, има и по едно във Велико Търново, Габрово, Шумен и Бургас, допълниха още от МОН.

По-рано днес шефът на РУО-София Ваня Кастрева съобщи пред БНР, че към момента три училища в столицата са изявили желание да минат към онлайн обучение. Едно от тях е 192-ро училище в Бистрица, в което има над 30 на сто отсъстващи учители, на фона на неголям процент отсъстващи ученици. В професионалната гимназия "Княгиня Евдокия" пък има голям процент отсъстващи ученици - над 30%, но малък брой карантинирани. Директорът на 119-то училище Диян Стаматов също се подготвя да подаде заявка в МОН за превключване към онлайн обучение, но само за гимназистите, като в момента тече допитване до родителите, повечето от които са изразили съгласие за временно преустановяване на присъствените учебни занятия.

В много училища в страната обаче вече текат допитвания до родителите дали са съгласни децата им да минат на онлайн обучение, като се очаква в близките дни заявленията до МОН да се увеличат.

"Не бих казала, че заповедта на МОН е бягане от отговорност. Напротив, тя е знак за поемане на голяма отговорност. Просветният министър се е натоварил с голяма отговорност, така че екипът му бързо да реагира на предложенията на училищните директори", коментира Ваня Кастрева по повод безпокойството на някои директори от новата заповед, според която крайното решение за преминаване на дадено школо към онлайн обучение ще се взема именно след разрешение от МОН.

Вчера директорът на 125-то училище в столицата Венелина Николова изрази тревога, че МОН прехвърля на директорите вземането на трудни решения, за които те не са подготвени. "Лошото е, че в тази заповед решенията трябва да се взимат от директора на базата на заболеваемостта в училището и на базата на това колко хора имат грипоподобни симптоми или на COVID-19. В училище директорът не е медицинско лице. Тук отново в ръцете на директора се поставят решения, които за съжаление не са от моите компетенции", заяви тя пред БНТ. В момента в училището й няма позитивни ученици, има 15 карантинирани деца, контактни на родителите си. "Това много или малко е за преминаване в електронна среда", попита Николова.

И днес министър Вълчев отговори, че заповедта не отменя отговорността на централно управление на кризата, областните щабове продължават да действат, както и РЗИ-тата. По думите му критериите на здравното министерство - едно училище да се затваря при 15% отсъстващи учители и ученици поради симптоми като тези на COVID-19, а отделна паралелка - при 20% - продължават да действат и училищата не са длъжни да вземат решения за преминаване към дистанционно обучение. С новата заповед просто се дава възможност и преди предписанията на здравните власти, дадено училище с висока заболяваемост на учениците и учителите да поиска преминаване към е-обучение, обясни той пред Нова тв.

"И МОН не е компетентно от медицинска гледна точка, никой от нас и директорите не е епидемиолог, но виждаме и чувстваме някои неща и смятаме, че трябва да има баланс", коментира още Вълчев, обяснявайки, че заповедта му само допълва досегашните механизми - понякога праговите стойности на министерството на здравеопазването не са достигнати, но заради психоза ученици и учители искат да учат електронно, както например наскоро се случи в Търговище - там цял клас отказа да ходи на училище, след като учителка почина от Ковид-19. Той призна, че е разпоредил при психоза или напрежение в дадено училище, приоритетно да се разрешава преминаване към онлайн обучение, докато ситуацията не се успокои.

"Ние и в момента имаме дадени такива разрешения за три училища, като в двете от тях беше по предложение на Педагогическия съвет, т.е. ние изпреварихме с прилагането ѝ тази заповед", коментира вчера пред БНТ министърът. Това са Първо и Второ средно училище в Търговище и Природо-математическата гимназия в Габрово. На онлайн режим са поискали да преминат още и от Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии в Шумен и едно школо в Бургаска област, в село Ново Паничарево, при което вече е започнало обучението от разстояние.

Днес просветният министър за пореден път повтори, че на ниво държава не се предвижда цялостно преминаване на обучение в електронна среда. "Вероятно ще стигнем дотам в определени области, ако ситуацията с COVID-19 се усложни значително или в седмиците на сезонните грипни вируси", заяви той пред Нова тв. По думите му най-лесно е да затворим училищата, но това означава да жертваме малко или повече правото на децата на образование. Затова и е избран вариантът да се действа локално - на ниво училище, за да има максимум присъствено обучение. "В последните седмици имаме повишен брой отсъствия на ученици, които кихат и кашлят. Но целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне на училища, много по-грешно е да вземем централни решения", подчерта още Вълчев.

Към момента по данни на МОН 469 са заразените с коронавирус ученици, а 453 са болните учители. "Учителите са много повече като процент, защото като съвкупност са много по-малко от децата. Те боледуват толкова, колкото и другите активни хора на тази възраст. Системата не е изолирана от това, което се случва в страната", коментира още Вълчев. Той посочи, че преобладаващите настроения в момента са за присъствено обучение, "но те много лесно се променят, когато има 1-2-3 заразени, не дай Боже - и починали”, допълни той, визирайки трите случая на починали учители у нас - в Търговище, Шумен и Разград.

 

ПРЕВКЛЮЧВАНЕ

Заповедта на МОН, разрешаваща на училищата превключване към онлайн обучение, залага на диалога между всички участници в образователния процес. Предложенията за преминаване към електронно обучение следва да се вземат от педагогическия съвет на училището и да бъдат съгласувани с обществения съвет при отчитане на мнението на преобладаващата част от родителите. "Педагогическият съвет има тежката дума, но трябва да се търси мнението и на родителите", посочи пред БНР шефът на РУО-София Ваня Кастрева. Преобладаващата част от родителите според нея означава поне 2/3 от родителите да са съгласни това да се случи. Запитана какво точно се влага във формулировката "увеличаващ се висок брой на ученици и учители", тя посочи, че за нея 30% е ясна граница, наложена във времето. "30% отсъстващи учители или ученици вече говори наистина за висок брой. Над 30%", подчерта тя.

Директорът на 119-то училище Диян Стаматов пък обясни пред Би Ти Ви, че вече започнал процедурата за преминаване към е-обучение за гимназистите в неговото училище, които са по-дисциплинирани и могат лесно да боравят с електронни ресурси. Според него събирането на мненията на родителите и оформянето на решенията на обществения и педагогическия съвет в училището би отнело около 48 часа, след което ще се чака и решението на МОН. "Надявам се в началото на другата седмица онлайн обучението за гимназистите да е факт. Ако 500 ученици минат на обучение от разстояние, това би позволило началният етап например да се раздели на две и така да се осигури допълнителна дистанция", даде за пример той. По думите му само на пръв поглед последната заповед на МОН изглежда като бягане от отговорност. "Реалността е друга, училищата са различни, не е необходимо да се затвори централно даден етап", коментира още той. Макар и предпазливо, Стаматов заяви, че е разумно в даден момент да се обсъди идеята и учениците да носят маски в час за кратко време, за да бъдат предпазени учителите, доста от които изпитват голямо безпокойство.