Медия без
политическа реклама

В 17 общини ще се строят и ремонтират детски градини и училища

За целта служебният кабинет отпусна към 5 млн. лв.

13 Апр. 2023
Програмата за строеж и ремонт на детски градини и училища продъжава почти до края на 2024 г.
Илияна Кирилова
Програмата за строеж и ремонт на детски градини и училища продъжава почти до края на 2024 г.

Още 4.9 млн. лв. отпусна правителство на вчерашното си заседание за изпълнение на проекти по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища (2020-2022 г.).

С отпуснатите средства ще се финансират 17 общини, които имат одобрени проекти по програмата и са предоставили документи за извършени плащания. Това са общините Сандански, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Ловеч, Пазарджик, Перник, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Костинброд, Своге, Казанлък, Търговище и Хасково.

Преди месец, на 15 март т.г., по програмата бе отпуснат друг транш от 10 млн. лв. за изпълнение на 35 проекта. Те бяха в 28 общини - Гоце Делчев, Гърмен, Сандански, Петрич, Айтос, Бургас, Аксаково, Варна, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Крумовград, Ловеч, Вършец, Радомир, Асеновград, Пловдив, Родопи, Котел, Твърдица, Ботевград, Костинброд, Самоков, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Свиленград и Ямбол.  

Програмата, одобрена от ГЕРБ и "Обединени патриоти", бе с индикативен бюджет от 210 млн. лв. - по 70 млн. на година за 2020, 2021 и 2022. Срокът й обаче бе удължен с 2 г. от служебния кабинет през октомври м.г. по настояване на Националното сдружение на общините. Целта на програмата е да се подобри материалната база, която гарантира здравословните и качествени условия на обучение в системата на  предучилищното и училищното образование. Тя е насочена към изграждане на нови сгради, разширение и реконструкция на съществуващи детски ясли, градини и училища. По този начин се цели да бъде намален недостигът на свободни места в тях и да има възможност за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст, което трябва да започне за всички от следващата учебна година. Програмата ще помогне и за преминаване към едносменен режим на учебния ден, надяват се от кабинета.

 

ОТЧЕТ

До момента по програмата за изграждане и ремотниране на детски градини и училища (2020-2022 г.) са изразходвани 72 928 645 лв., обясниха от МОН. Те са за 105 проекта от 66 общини. От тях 34 проекта са за строеж на нови градини и училища и 71 - за ремонти и пристроявания.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата