facebook
twitter

Икономика

Жалба в КЗК блокира "Български поток"

Тръбата за близо 3 млрд. лв. по план трябва да е готова до началото на идната година
1654
Снимка: Газпром
Ако КЗК отхвърли жалбата, процедурата ще бъде възобновена.

Жалба временно блокира процедурата за избор на изпълнител за построяването на разклонението на "Турски поток" през България. Причината е подадена в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) жалба от дружеството "Атоменергоремонт", съобщиха вчера от "Булгартрансгаз". Подателят на жалбата е компания, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, а собствеността й е заличена от Търговския регистър.

Това вероятно е най-голямата блокирана поръчка от КЗК. За построяването на близо 500-километровия участък са предвидени 2.86 млрд. лв. без ДДС. До момента не е съвсем ясно откъде ще бъдат осигурени те първоначално. Според проведения наскоро пазарен тест се смята, че инвестицията ще бъде възвърната в рамките на около 20 години.

Обществени поръчки масово се обжалват заради заложените критерии в самата процедура. В случая обаче дружеството се оплаква от неясни разяснения на газовия оператор по търга, направени в отговор на въпроси на кандидатите. Сега предстои КЗК да се произнесе дали жалбата е основателна. Така, ако комисията на Юлия Ненкова отхвърли искането за спиране на търга, той ще бъде възобновен.

Блокирането на избора на изпълнител, макар и за кратко, ще удължи срока за реализация на газопровода. Според досегашните планове дейностите по него трябва да приключат до 1 януари 2020 г. Това е датата, от която "Булгартрансгаз" би трябвало да започне да предоставя резервираните капацитети от тръбата. Компанията вече е подписала договори с руската "Газпром" и поделение на швейцарската "Мет", за която се твърди, че е свързана с руския монополист, съобщи Медиапул, позовавайки се на информация от ресорното министерство.

Жалбата идва две седмици след като в последния ден на януари стана ясно, че страната ни ще строи отклонението на "Турски поток". Това стана факт след трети етап на пазарния тест за запълване на планираното отклонение на тръбата през България към Централна Европа. Първите два теста приключиха с провал. За да се счита за успешен пазарният тест, капацитетът на тръбата трябваше да е резервиран на 100% на турско-българската и на сръбско-българската граница. След като първият и вторият тест се провалиха, цените за ползване на капацитета на тръбата бяха намалени с цел така да се привлекат повече участници. До приемлив за държавния монополист вариант се стигна от трети опит.

СЪМНЕНИЯ

Лидерът на АБВ Румен Петков се усъмни неотдавна във възможна злоупотреба и призова "Булгартрансгаз" да каже защо обявеният от "Газпром" капацитет на тръбата се разминава с над 2 млрд. куб. м в сравнение с резервирания при пазарния тест. "Входът от Турция е с максимален обем 15.75 млрд. куб. м. Обемът, който е резервиран на изход, е 17.585 млрд. куб. м. Тези 2 млрд. куб. м разминаване трябва да бъдат обяснени", смята той. Ден по-късно ресорният министър Теменужка Петкова отговори задочно, че ще се разчита и на местния добив от Черно море. В сряда тя посети сондажния кораб на "Шел" в Бургас, който търси нефт и газ в находището "Хан Кубрат".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Газопроводът "Турски поток" ще е готов до края на годината

24.05.2019

2363 25
Роудшоуто на Борисов стигна до Гърция

23.05.2019

Румяна Гочева

1246 1
"Булгартрансгаз" започва проекти в киберсигурността

02.05.2019

270 4

Коментари

ablepsia

Теменужка Петкова отговори задочно, че ще се разчита и на местния добив от Черно море. В сряда тя посети сондажния кораб на "Шел" в Бургас, който търси нефт и газ в находището "Хан Кубрат".

 

Приказката за нероден Иванчо? И ако не намерят каквото "търсят" - кой ще плаща?

аванти дилетанти

   

           " Тръбата за близо 3 млрд. лв. по план трябва да е готова до началото на идната година".

Странно, за връзките с Румъния и Гърция отиде десетилетие, със Сърбия още не е готова, а цял тръбопровод ще е готов за една година. Русофилчетата може ли да обяснят казуса?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×