Медия без
политическа реклама

Защо майстор-готвачите предпочитат фурните на газ

Конвектоматите стават хит в домашната кухня

Интернет

Природният газ e най-изгодната и ефективна енергия, подходяща за всички видове готварски уреди и линии за приготвяне и производство на храни.

Ако го сравним с основните му конкуренти, в момента природният газ  е с около 100 лева за МВтч по-евтин от електроенергията и с 60 лева за МВтч по-евтин от пропан-бутана. При тези цени икономиите при преминаване към газ са такива, че покупката на нови уреди се изплаща за период от 1 до 3 години  (в зависимост от това дали са за индустриална, професионална или за битова употреба).

В бита си служим предимно с газови котлони, грилове, скари, печки и фурни (конвекторни или на пара), както в отделни уреди, така и комбинирани. Всички тези уреди пестят не само енергия, но и време - за разлика от готвенето на ток при тях не се изисква време да изчакване за загряване на котлона/фурната. Имат и други предимства в сравнение с другите горива - удобството на напълно автоматизирания горивен процес и възможността за прецизно регулиране на температурата и силата на пламъка. Предимствата на природния газ в приготвянето на храна у дома се оценяват от домакините най-вече по време на пролетните празници Великден и Гергьовден -  приготвянето на традиционното печено агнешко с природен газ пести мноо време и енергия. е

Използването на природния газ в бита се характеризира и с максимално висока степен на безопасност. Всички котлони, работещи с природен газ, разполагат с функцията „стоп-газ“, чрез която при внезапно изгасване на пламъка – например ако изкипи съдържанието на сложената на котлона тенджера, автоматично се прекратява подаването на природен газ. В допълнение, за разлика от уредите, работещи с пропан-бутан, където горивото се съхранява в бутилки с налягане от 16 до 20 bar,  при използването на природен газ в бита или в обществено-административния сектор, газа който достига до уредите, е с налягане от 0.02 до 0.1 bar.

През последните години в бита навлезе и един уред, първоначално създаден за професионална употреба – конвектоматът. Това е универсална фурна с повече тави, в които се слагат различни по вид храни. Спокойно се съвместяват риба, месо и тестени изделия. Миризмите не се просмукват в другите ястия, понеже съдовете се обвиват с пара. Има миниконвектомати - с две или три тави, достатъчно компактни, за да паснат на домашната кухня.

Газовите конвектомати заемат първите места в световните класации за добри и ефективни уреди благодарение на трите си метода за готвене: принудителна конвекция (движение на горещ въздух), готвене на пара и възможност за комбиниране на конвекция с пара. Те са незаменими във всички обекти за обществено хранене – ресторанти, хотели, големи кухни или малки цехове за готови храни.

Сравнителни предимства на конвектомата

Качество

Характеристика

Ефективност

Готвят се до 10 вида храни, включително тестени и сладкарски изделия едновременно и бързо, без смесване на вкусове и миризми

Икономичност

Икономисва енергия и време – фината автоматична регулировка на температурата и влажността съкращава времето за приготвяне

Изгодност

Минимизира персонала – високата производителност и автоматизацията намаляват нуждата от човешко участие и позволяват да се обслужват повече клиенти

Полезност

Храната съхранява структурата и вкуса си, витамините, микроелементите и естествените си сокове

Практичност

Храната не се докосва по време на готвенето, а режимът може да се съхрани за следващ път. Автоматизирано самопочистване с пара

 

Общественото хранене използва широка гама газови уреди и малки линии на природен газ. Към изброените грилове, скари, подгреватели, печки, фурни и конвектомати можем да добавим пържилни и плотове за месо, пекарни за кафе и ядки, фритюрници. Има и още - пещи и фурни за хляб, за сладкарски изделия и пици. Парогенератори се използват за получаване на перфектната коричка на хляба. В дългия  списък влизат още готварски казани за течни, варени или задушавани на пара храни, стерилизатори, дестилатори, смесители с подгряване и др. 

Природният газ е предпочитан енергиен източник от професионалните готвачи поради ред причини - температурата на изгаряне е по-висока от тази, която дават конвенционалните електрически котлони, не се губи време за достигане на целевата температура, няма остатъчна топлина, която е излишен разход на енергия, след изключването на котлона, можеш да регулираш температурата незабавно и лесно, за разлика от всички други алтернативни уреди. Не е случайно, че всички по-известни мастер-шефове – Виктор Ангелов, Иван Манчев, Ути Бъчваров и други звезди от кулинарни предавания, използват основно природен газ в своите кухни и ресторанти.

Природният газ има важно място и в индустриалното производство на храни. Всички знаем за оранжериите и дестилериите, пием пастьоризирано при 70°C прясно мляко и стерилизирани с помощта на пара сокове. Ядем компоти, пулпове, сладка и мармалади – получавани чрез сушене, варене, стерилизиране и замразяване – все процеси, изискващи значителен разход на енергия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата