Медия без
политическа реклама

Задават се безкрайни проверки на пътни проекти за 3,1 млрд. лв.

Отново ще се налага НС да узаконява обектите и да решава за плащанията

17 Юни 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Задават се безкрайни проверки на спорните пътни проекти с прогнозна стойност от над 3,1 млрд. лв. Споровете около тях бяха част от причините довели до политическите трусове в последните седмици. Това стана ясно по време на изслушване в регионалната комисия на парламента на зам.-министъра на МРРБ Явор Пенчев, зам.-министъра на финансите Андрей Цеков и началника на ДНСК Лиляна Петрова. В него обаче се включи и строителният министър в оставка Гроздан Караджов.

На заседанието се разбра още, че основният спор е колко точно да се плати на пътните фирми.

Началникът на ДНСК Лиляна Петрова поясни, че техни експерти не са били част от междуведомствената група. „Ще се иска от Областните пътни управление информацията, предоставена от тях групата. Ще се направят проверки и на място и след това ще се дава становище. Не мога да се ангажирам със срок на завършването на проверката, защото обемът от работа е огромен. ДНСК от няколко години е със силно намален състав и ограничени пълномощия. Занимаваме се и с преместваеми обекти, вместо с пътната мрежа на страната“, припомня тя.

Зам.-финансовият министър Андрей Цеков уточни, че работната група е разгледала 34 договора, с 906 извънредни допълнителни задания. По думите му, данните са публични, но

 

докладът още не е подписан от всички.

 

Явор Пенчев, зам.-министър на МРРБ, също припомни, че комисията не е приела доклада, защото не е бил обсъден. “За това не съм запознат с междинните 906 доклада. Няма как да определим какво да се изплати, защото не са направени проверки на място. Не може да се знае колко са стрували материалите, когато е бил извършен ремонтът. Групата е консултативен орган и констатациите й нямат правно-обвързваща сила за трети лица“, поясни строителният зам.-министър и подчерта, че са гледани документи за задания, а някои ремонти не са довършени. Той добави, че по тези договори трябва да има становище от ДНСК по квалификацията на вида ремонта, а

 

АДФИ да се произнесе по използването на средствата.

 

Депутатът от ИТН Снежанка Траянска попита дали има риск да не бъдат довършени проектите, проверени в доклада. Министър Гроздан Караджов обясни, че не е ясно дали ще има пари и за доплащането на онези около 278 обекта, за които общата сума е 1,2 млрд. лв., и за тях вече бяха предплатени 656 млн. лв. „За магистрала „Хемус“ има риск до края на годината да се натрупат дългове от около 1 млрд. лв. Трябва да избираме между двете злини - фирмите да спрат да работят, което е лошо, или да им плащаме“, каза още Караджов.

Министърът в оставка припомни още, че прогнозната стойност на въпросните проекти е 3,106 млрд. лв. и е заварената дупка в бюджета. „Междуведомствената група доказа, че това е заварен дефицит. Доказа и че трябва ново законодателство за инфраструктурните проекти. Необходими са законодателни изменения, с които да се регламентират всички обекти по всички 34 договора, за да станат законни по ЗУТ. Много важен извод е, че единствената възможност за преодоляване на несъответствие е органите на изпълнителната власт да се подпомогнат от НС. Тези обекти не могат да бъдат изоставени“, припомни министърът в оставка.

Стефан Чайков, председател на ББК „Пътища“, който беше гост на изслушването, отново заплаши да спре изпълнението на проектите, които са били обявени за незаконни 80%.Според него има пари за пътища, но трябва политическа воля.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата