facebook
twitter

Икономика

ВАС отмени екотаксите за камиони и автобуси

307
Илияна Кирилова
Засега камионите се разминаха с продуктовата такса.

Въведените през миналата година екотакси, които превозвачите трябва да плащат при регистрацията на камиони и автобуси, бяха отменени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в четвъртък.

Магистратите твърдят, че определянето на размера на продуктовите такси за тях не е извършено по ясна методика. Освен това след извеждане от експлоатация на камионите и автобусите не се образуват масово разпространени отпадъци. Отделно от ВАС отбелязват, че таксите противоречат на текстове от Закона за опазване на околната среда.

Дотук се стигна, след като Съюзът на международните превозвачи обжалва въведената от правителството продуктова такса за камиони и автобуси. За чисто новите машини тя е 938 лв. на превозно средство и се плаща още при неговата регистрация.

Ако возилата са употребявани, таксата е по-висока и стига до 2325 лв. за камион над 10 години. Въвеждането на новата такса бе мотивирано с подобряване качеството на въздуха, което няма отношение към таксата за управление на отпадъка, заявиха тогава от Съюза на превозвачите.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВАС отказа регистрация на еднополов брак

12.12.2019

1788 34
Леден душ и във Варна след вота: коли в Салтанат ще има

03.12.2019

ДИЯН ИВАНОВ

298
Община Варна се противопостави на ВАС за колите в Морската градина

02.12.2019

1468 17

Коментари

dobadoba

Т.н. ЕкоТакси са отменени отдавна и за колите(по решение на евро-съд и т.н.).

Това не попречи преди към 4-5г да ми вземат към лв300 еко такса, щото купената от мен кола била 'нов внос', нищо че затова вече е платена такава в ЕС и те са отменени в БГ.

Казаха ми в КАТ - няма ЕкоТакса - няма регистрация - и си я платих като поп!

Няма виенска конвенция, няма мая манолова...

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×