facebook
twitter

Икономика

Усвояването на европари по програма "Води" зацикли насред безводието

245
 Илияна Кирилова

България е усвоила едва 20% от европарите за сектор "Води". Те се отпускат по програма "Околна среда" и към момента страната ни е получила общо 500 млн. лв. от общо възможни над 2.3 млрд. лева. Това е особено притеснително не само на фона на наближаващия край на програмния период, но и предвид проблемите с водата в различните градове на страната. В понеделник бе въведен режим на водата в Перник. В същия ден ограничение на водоснабдяването бе обявено в Ловеч и в Плевен.

Зле върви изграждането на водната инфраструктура. Предвидени са над 1 млрд. лв., но са усвоени едва малко над 230 000 лв., показва справка на в. "Сега" в информационните масиви. От заявените проекти засега е изплатен само един - на община Ямбол. Проблеми има и с приоритетния мониторинг на количеството на водите. Оказва се, че от предвидените 14.5 млн. лв. ресорното екоминистерство е усвоило малко под 1.5 млн. лева. Все пак проектът, който в момента се изпълнява от ведомството на Нено Димов, приключва през есента на идната година и дотогава сумата може да бъде наваксана.

От понеделник в Ловеч подаването на вода ще бъде спирано между 23 и 06 часа. Причината за това е спадналият дебит на водоизточниците. Изпълнителният директор на ВиК-Ловеч Данаил Събевски обясни, че дебитът на водоснабдителна група "Черни Осъм" отново е паднал до 300 литра в секунда, което не е достатъчно да задоволи питейно-битовите нужди. Пред БНР той каза, че за нормално водоподаване в общините Ловеч и Плевен е необходим дебит от 400-450 л/сек. Засега няма опасност от по-сериозен воден режим в региона, уверяват от местното ВиК дружество.

От понеделник режим има и в Перник. Вода ще има от 5 до 10 ч. сутринта и от 17 до 22 ч. вечерта. Изчислено е, че при такъв график водата в язовир "Студена" ще стигне за пет месеца. В края на миналата седмица кметът на града Станислав Владимиров директно обвини ръководството на ВиК-Перник в липса на адекватна реакция. Той обяви, че в момента тече вътрешна проверка за това как е бил стопанисван водоемът. По информация на в. "Сега" проверка ще бъде направена и от местната "Басейнова дирекция".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Остана вода колкото за китайска капка

24.01.2020

КАЛИН ДОНКОВ

921
* Остана вода колкото за китайска капка

21.01.2020

КАЛИН ДОНКОВ

21
Водата неизбежно трябва да поскъпне

22.01.2020

3658 54

Коментари

tatyana1

Нищо чудно: европроектите за водни цикли започват с това, че се правят опити да се откраднат едни пари и продължават с това, че парите, оставащи за изпълнение  са толкова, че никой квалифициран не би се хванал- само пълни игноранти или откровени мошенници

Domi

Имах приятел от от Пловдив който проектира малка пречиствателна станция за един малък град в района и като входирал проекта в министерството се входирал друг проект от човек на една политическа сила с проблем с идентичността, чийто проект бил с цена 10 по висока от представената от моя приятел...и съответно бил приет с предимство....обаче в Европа не пасат трева и като съпоставили цената с броя на жители не дали пари за проекта и така градчето си остана без пречиствателна.....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×