facebook
twitter

Икономика

Стопани излизат на протест заради карантината над фермите

153
Снимка: Архив
Хиляди животни бяха избити заради опасността от разпространение на заболяването, а карантината трябваше да бъде вдигната в края на м.г.

След затишие от няколко месеца скандалът с чумата по дребните животни в Югоизточна България е на път отново да се възроди. Сред животновъдите назрява напрежение и те вече са готови на протести заради карантината на стопанствата, поставена преди повече от половин година. Забраната продължава вече седми месец и тя не позволява на фермерите да отглеждат отново овце и кози.

Един от стопаните - Костадин Пулев, е в безизходица от принудителната карантина. Всичките над 200 животни, собственост на семейството му, са били умъртвени. Хората дори са продали жилището си в Ямбол, за да може да развиват животновъдство. Обезщетението от държавата би трябвало да стигне, за да се възстанови стадото, но само ако забраната не бъде удължена. "Други доходи нямаме”, коментира Костадин Пулев пред Би Ти Ви вчера. Съседите му пък са вложили обезщетенията, получени през лятото, в покупката на крави. 

"От Агенцията по храните приемат случая като пропуснати ползи, а за нас в бъдеще ще е загуба, защото аз в следващите няколко години няма да имам продукция”, оплака се животновъдът Йордан Трифонов. Кметът на едно от засегнатите села - Воден - Елена Анева, заяви, че правителството трябва да намери начин карантината да бъде по-кратка.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясниха, че в средата на януари се очаква решение на Европейската комисия дали карантината може да отпадне.

През юли миналата година липсата на комуникация между институции и граждани доведе до поредния абсурд. Заради риск от зараза по овцете и козите БАБХ проведе мащабно клане на животни в села от Източна България. В резултат около 4000 овце и кози бяха избити, а критиците определиха акцията като "агротероризъм". Седем общини бяха поставени под карантина заради заразата, дошла от Турция, където били регистрирани около 700 огнища на болестта.

 

ЗАПЛАХА ОТ СЕВЕР

Периодът за групов лов на диви свине трябва да се удължи, смята областният управител на Русе Галин Григоров. Това щяло да сведе до минимум опасността от разпространението на чума по свинете. При отстрелване на дива свиня се взема кръвна проба от убитото животно както за трихинелоза, така и за африканска чума, поясняват от областната управа. Според данни на Агенцията по храните огнища на чума по свинете в Румъния вече има в непосредствена близост до границата с България. Заради опасността заразата да се прехвърли у нас през лятото бе изградена специална ограда срещу преминаването на диви животни въпреки мненията на специалисти, че подобно скъпо съоръжение е неефективно.

Все още няма коментари

Още

Концепцията "От мен нищо не зависи" не е вярна

21.03.2019

Аделина Марини

1360 2
Ситуацията в Белград се поуспокои

18.03.2019

1162 7
Хиляди посрещат с протести завръщащия се президент на Алжир

11.03.2019

216 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×