Медия без
политическа реклама

Спирането на руския енергиен внос реже до 4,2% от БВП на ЕС

31 Май 2022
pixabay.com

Потенциалното спиране на енергийния внос от Русия би имало отрицателно краткосрочно икономическо въздействие, водещо до свиване на брутния вътрешен продукт за Европейския съюз като цяло с между 2,5% и 4,2%, заяви във вторник Централната банка на Испания, предаде Ройтерс.

В анализ банката отбеляза, че мащабът на очакваното негативно въздействие през първата година от спирането на енергийната търговия с Русия трябва да намалее на по-късен етап, отразявайки нарастващата адаптивност на Европа при замяната на руския внос. Икономическата тежест ще бъде значително по-голяма в трите най-големи икономики от еврозоната - Германия, Италия и Франция, както и в страните от Източна Европа, поради по-голямата им зависимост от руските енергийни доставки, се казва още в доклада.

За Германия се очаква спад на икономическата активностт с 1,9%-3,4% от БВП, за Италия с 2,3% - 3,9%, за Франция с 1,2% - 2% и за Испания с 0,8%-1,4%, посочи Хавиер Кинтана, икономист от Испанската централна банка.

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха по принцип да намалят с 90% вноса на петрол от Русия до края на тази година. В Германия обаче въпросът с петролното ембарго е обект на все по-голям дебат предвид относително високата й енергийна зависимост от Русия.

За ЕС като цяло също ще има и увеличение на инфлацията между 1,6 и 2,7%, се казва още в доклада, предвиждайки допълнителна инфлация само в рамките на Испания между 0,8 и 1,2%.

Анализът на банката е факт, след като по-рано във вторник Евростат отчете, че инфлацията в еврозоната се повиши през май до нов рекорден връх от 8,1% на годишна база.

Спирането само на вноса на петролни продукти от Русия ще има по-слабо въздействие от прекъсването на притока на руски природен газ и въглища, се казва още в анализа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата