Медия без
политическа реклама

След цигарените компании и петролният бранш ще следи контрабандата

Специална методика ще засича разликите в потреблението на горива и платените акцизи и ДДС

19 Дек. 2019
Шефът на митниците Георги Костов се похвали с голямо преизпълнение на приходите от цигарен акциз и призова фирмите от петролния бранш да последват примера на тютюневите компании в борбата срещу контрабандата.
Илияна Кирилова
Шефът на митниците Георги Костов се похвали с голямо преизпълнение на приходите от цигарен акциз и призова фирмите от петролния бранш да последват примера на тютюневите компании в борбата срещу контрабандата.

От догодина петролният бранш ще въведе методика, по която да следи контрабандата на горива. Идеята е подобно на сдружението на цигарените концерни бензиновият бранш да се "саморегулира" и да сведе до минимум незаконната търговия с акцизни стоки.
"Първото тримесечие ще стартираме модела заедно с Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), а в средата на годината ще предложим анализ и мерки за противодействие", заяви Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Той съобщи новината при представянето на резултатите от поредното проучване на незаконната търговия с цигари, което се прави чрез преброяване на изхвърлените празни опаковки. 
"Механизмът за следене на пазара на горива още не е изяснен напълно, тъй като секторът е много сложен и голям", коментира Тихомир Безлов от ЦИД. Потреблението на дизел и бензин ще се следи чрез засичане на данните на "Автомобилна администрация" за средния годишен пробег на превозните средства в България с числата на НАП и митниците за платените акцизи и ДДС. "Тол системата, когато влезе в действие, също ще бъде полезен източник на информация", смята Безлов. 
 

УСПЕХИ

Поредни успехи в борбата срещу цигарената контрабанда отчетоха 5-те големи тютюневи компании, които участват в „Инициатива срещу незаконната търговия“ - Бритиш Американ Табако, Булгартабак, Джапан Табако Интернешънъл, Импириъл Табако и Филип Морис. За третото тримесечие преброяването на изхвърлените празни цигарени кутии е показало, че опаковките без бандерол са спаднали до 3.3%. Година по-рано делът на "черните" цигари е бил 5.3%. България вече е с най-малък процент контрабандни цигари в страните от ЕС, където се извършват подобни проучвания, твърдят тютюневите компании. След нас са Италия и Словакия с малко над 5%. Най-високо ниво на безакцизни цигари е установено във Франция и Ирландия - над 30%.

За 11-те месеца на годината Агенция "Митници" е събрала 2.501 млрд. лв. акцизи за тютюневи изделия. Сумата е със 177 млн. лв. повече от постъпленията през миналата година, похвали се директорът Георги Костов. 

 

ЗАПЛАХА 
"Само след година-две ситуацията може да бъде коренно променена и контрабандата да се завърне", изненадващо прогнозира депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро. Според него Брюксел ще ни натисне да повишим акцизните ставки, които в момента са на минималното за ЕС ниво - 90  EUR за 1000 къса. "Ще поискат от нас да доближим средните за ЕС нива със 140-150 EUR, което ще доведе до скок на контрабандата - както се случи по време на първото правителството на Бойко Борисов, когато рязко бяха вдигнати акцизните ставки", заяви Димитров. Поради тази причина той бил внесъл в парламента предложение за плавно увеличение на акцизната ставка за тютюневи изделия през следващите две години, но бързо я оттеглил заради силно недоволство.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата