Медия без
политическа реклама

След 10 дни започва голямото пестене на газ в Европа

Европейската комисия предлага държавите доброволно да намалят с 15% потреблението на природен газ за 8 месеца

20 Юли 2022
Урсула фон дер Лайен
Европейска комисия
Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия се обърна днес към 27-те държави в ЕС с призива "Пестете газ за спокойна зима" (Save Gas for a Safe Winter). Тя предложи предложи като доброволна мярка за всички страни от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% от 1-ви август 2022 г. до 31-ви март 2023 г. в сравнение със средното им потребление през същия период на предходните пет години  - от 2016 до 2021 г.

"Русия ни изнудва. Русия използва енергията като оръжие. И следователно Европа трябва да бъде подготвена, независимо дали става дума за частично или пълно спиране на руския газ", каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Планът предвижда държавите да преминат към възобновяема енергия или въглища, нефт или ядрена енергия, ако е необходимо, и предлага да ограничат отоплението и охлаждането в обществени сгради.

Европейската комисия разхлаби правилата за държавна помощ за компаниите за възобновяема енергия. ЕК също така посочи, че компаниите, засегнати от санкциите срещу Русия, ще получат 500 000 евро като държавна помощ спрямо 400 000 евро, които бяха договорени по-рано.

Дипломатите от страните от ЕС ще обсъдят предложението на Комисията в петък (22 юли), като след това държавите членки на съюза ще трябва да вземат решение относно предложените мерки на извънредна среща на енергийните министри следващия вторник (26 юли). 

Планът вече срещна съпротивата на някои държави, които смятат, че техните мерки за извънредни ситуации не се нуждаят от подкрепа от ЕС.

Сред онези, които се противопоставят на задължителните цели в ЕС, е Полша, която е напълнила газовото си хранилище до 98% от капацитета, след като Русия спря доставките на газ през април. Резервите от газ при други обаче са по-малки – в Унгария например са 47%, а в България и Хърватия - съответно 41% и 43% от капацитетите на хранилищата.

Брюксел работи за осигуряване на неруския внос на газ, за ​​да компенсира по-нататъшни съкращения на доставките от Русия, която през 2021 г. осигуряваше около 40 процента от газа за ЕС, но вече намали доставките на газа за редица европейски държави.

За да подпомогне държавите-членки да постигнат необходимото намаляване на търсенето, Комисията прие и Европейски план за намаляване на търсенето на газ, в който се определят мерки, принципи и критерии за координирано намаляване на търсенето. Планът е насочен към замяната на газа с други горива и към цялостното спестяване на енергия във всички сектори. Планът има за цел да гарантира снабдяването на домакинствата и основните потребители като болниците, но също така и на промишлените предприятия, които са от решаващо значение за предоставянето на основни продукти и услуги за икономиката, както и за веригите за доставки и конкурентоспособността на ЕС. Планът съдържа насоки, които държавите-членки трябва да вземат предвид при планирането на съкращенията.

Планът за намаляване на търсенето на газ, предложен от Комисията, се основава на консултации с държавите-членки и промишлеността. Налице е широк набор от мерки за намаляване на търсенето на газ. Преди да обмислят ограничаване на потреблението, държавите-членки следва да изчерпят всички възможности за заместване на горивата, незадължителни схеми за икономии и алтернативни източници на енергия. Когато е възможно, следва да се даде приоритет на преминаването към възобновяеми енергийни източници или по-чисти, по-малко въглеродно интензивни или замърсяващи варианти. Преминаването към въглища, нефт или ядрена енергия обаче може да се наложи като временна мярка, стига да се избегне дългосрочното блокиране на зеления преход. 

Държавите членки следва да актуализират своите национални планове за извънредни ситуации до края на септември, за да покажат как възнамеряват да постигнат целта за намаляване на потребленето на газ, и следва да докладват на Комисията за напредъка на всеки два месеца. От държавите членки, които искат солидарни доставки на газ, ще се изисква да докажат мерките, които са предприели за намаляване на вътрешното търсене.

ШВЕЙЦАРИЯ СЪЩО СТАВА ПЕСТЕЛИВА

Швейцария може да прибегне до четиричасови прекъсвания на електрозахранването, ако се появи криза с доставките на ток през зимата, заяви на брифинг Майкъл Франк, директор на асоциацията VSE, в която членуват местните електроенергийни компании. Макар снабдяването засега да е сигурно, страната разработва варианти за действие при недостиг на електроенергия заради войната в Украйна и евентуални проблеми с атомните централи във Франция.

При недостиг правителството най-напред ще поиска доброволни стъпки за икономии, като ще се проведе кампания за осведомяване на обществеността какво предстои през следващия месец. След това може да се ограничи осветяване на витрини, използване на мобилни нагреватели или улично осветление през нощта. Третата стъпка би била да се нареди на около 30 000 компании да пестят до 30% от потреблението. Режимът на тока е крайният, четвърти етап. Електричеството ще се пуска и спира по региони. "Трябва да си представите това като пъзел. Отделни сегменти ще бъдат изключвани от енергийната мрежа за четири часа, след което ще бъдат включвани отново, след което докато други ще бъдат изключвани. Някои части от мрежата, или "парчетата от пъзела", няма да имат захранване за четири часа. След това отново ще имат захранване за четири или осем часа в зависимост от ситуацията", обясни Франк, цитиран от Ройтерс и БТА.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата