Медия без
политическа реклама

Скандал в парламента: Возил ли се е Асен Василев в колата на шеф на "Лукойл"

Рафинерията оспорва в съда сметките на икономическия министър за дължимата вноска заради ценовите разлики

14 Февр. 2024МИЛА КИСЬОВА
Илияна Димитрова
Шефът на енергийната комисия Делян Добрев проспа няколко законови поправки, свързани с допълнителното облагане на "Лукойл"

Грандиозен скандал избухна в енергийна комисия. Председателят Делян Добрев прехвърли на главата на финансовия министър Асен Василев и на икономическия - Богдан Богданов, вината до момента в хазната да не е влязал нито лев от вноските, които "Лукойл Нефтохим" трябва да превежда заради разликата в цената на по-евтиния руски петрол и цената на сорт Брент в Европа.

Законът за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, който задължава петролната компания всеки месец да превежда вноски заради по-евтиния руски петрол, който преработва, беше приет още през януари 2023 г. Инициатор на този закон беше самият Делян Добрев и дори стана известен като "законът за едното левче" -  колкото депутатът от ГЕРБ беше сметнал, че трябва да бъде върнато на потребителите за всеки литър бензин и дизел. Законът обаче влезе в сила след поправки едва през ноември, когато бе отменена разпоредбата, задължаваща първо Европейската комисия да одобри новата вноска.

Законът е един от "проспаните" от Добрев като шеф на енергийната комисия в НС ялови закони, които направиха невъзможно допълнителното облагане на руската компания. Добрев обаче не показа днес на съвместното заседание на енергийна и икономическа комисия да чувства някаква вина за това, че е гласувал разпоредби, които блокират прилагането на закона.

Вместо това той първо нападна министъра на икономиката Богдан Богданов защо от назначението си през юни до септември не е побързал да задейства процедурата по искане на нотификация от Брюксел за въвеждането на новата вноска за "Лукойл Нефтохим". "За това забавяне от три месеца да върнете левчето на потребителите ще давате обяснения", закани се Добрев.

След това депутатът от ГЕРБ директно отправи въпроси към поканения представител на рафинерията Александър Величков дали познава финансовия министър Асен Василев и дали е вярно, че през септември в неделя го е возил в личния си автомобил и заедно са посетили централата на компанията.

"Това да не е Народния съд на Делян Добрев! Българската държава пропусна да събере стотици милиони левове като не е таксувала "Лукойл" заради некадърното законодателство, което приехте", възпротиви се депутатът от ПП Венко Сабрутев. И той на свой ред попита представителя на "Лукойл" дали познава Делян Добрев и вярно ли е, че в обекти на компанията са раздавани предизборни плакати на ГЕРБ.

Добрев нападна ПП, че се страхуват да чуят отговора и че винаги "късат ризи" като стане дума за Асен Василев и  "Лукойл".

"Не сте на пазара в Хасково, създайте ред в комисията да може всеки да задава въпроси", призова Йордан Иванов от "Демократична България". На този призив Добрев безцеремонно отвърна, че те така са свикнали да работят в енергийна комисия - "по-фриволно".

В крайна сметка представителят на "Лукойл Нефтохим" не отрече да позвава Асен Василев и да се срещал с него, но не помни да го е возил в колата си през септември.

Съвместното заседание на двете комисии бе насрочено, за да се чуе от икономическия министър, от Агенция Митници, НАП и "Лукойл" защо във фонда "Сигурност на електроенергийната система" все още не са влезли пари, които рафинерията дължи заради разликата в цените на руския нефт и европейските котировки.

"Нашите изчисления показват, че за месец декември "Лукойл" трябва да внесе близо 70 млн. лв. Изчисленията са направени при средна цена на сорт Брент за Европа през декември от 76.631 долара за барел и цена на руския нефт от 60 долара, колкото е таванът, определен от Европейската комисия, при среден курс на долара 1.795 лв. за долар и при изведени от данъчните складове 501.657 млн. литра нефтопродукти през декември", обясни министърът на икономиката.

От фонд "Сигурност на електроенергийната система" обясниха, че на 19 януари от рафинерията са подали декларация за дължими само 45 млн. лв. Оказа се, че рафинерията оспорва сметките на икономическото министерство и е обжалвала заповедта на министър Богданов за дължимите 70 млн. лв. Върховният административен съд не е удоволетворил искането на Лукойл за спиране на заповедта, но от компанията са категорични, че ще решават спора в съда.

"Разликите в сметките на Министерството на икономиката и индустрията и нашите сметки идват от различните данни за цените на сорт Брент и на руския петрол", обясни Александър Величков, заместник-председател на Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим". От компанията ползвали котиворки Plats, както били задължени в друг закон - този за контрола върху прилагането на санкциите спрямо Русия, докато от икономическото министерство взимали средната стойност на Брент от три борси. Разминаване имало и при прилагането на цените на руските сортове - те също били по Plats, а не таванът от 60 долара за барел, който бил задължителен за търговия с трети страни, но не и в рамките на ЕС, твърди Величков. За пример той даде снабдяването на Унгария, Словакия, Чехия и Австрия с руски петрол, за които не важал ценовия таван.

Така сметките на рафинерията показвали много по-ниска разлика в цените, отколкото изчисленията на икономическото министерство.

От обясненията по време на заседанието на двете комисии стана ясно, че за януари и февруари страната ни не може да разчита на постъпления от вноски от рафинерията заради ценовите разлики, просто защото вече е преминала изцяло на работа с неруски петрол преди да падне дерогацията в началото на март.

В крайна сметка шефът на енергийната комисия Делян Добрев обобщи, че по-важното е, че преминаването към неруски петрол се е случило без никакви сътресения. "Нито дизелът е изчезнал, нито цените по бензиностанциите са скочили, нито рафинерията е затворила, нито работниците са освободени - все опорки, с които ни плашихте", обърна се Добрев към депутатите от ПП. И побърза да закрие разискванията.

 

Още по темата