Медия без
политическа реклама

Шест теца ще си разделят 20 млн. лв. заради грешка на КЕВР

Дружествата, свързвани с Христо Ковачки, редовно оспорват цените на регулатора в съда

Илияна Кирилова

Тецове, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, ще получат допълнително 21.6 млн. лв., при това със задна дата. Става въпрос за дружествата в Русе, Плевен, Перник, Враца, Бургас и Велико Търново. Това става ясно от решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Преизчисляването на тарифите се наложило, след като дружествата са оспорвали в съда сметките на КЕВР за преференциалните цени за произведената от тях електрическа и топлинна енергия. След спечелването на делата Върховният административен съд е постановил, че се налага те да бъдат коригирани.

Дружествата оспорват в съда най-вече признатите от КЕВР разходи в цените им. Това са плащания за гориво, въглеродни квоти и балансираща енергия. Регулаторът традиционно ги орязва, за да не се налага повишаване на цените. Според ВАС обаче разходите трябва да се имат предвид при определянето на цените.

Решенията на КЕВР са от 16 юли и разглеждат цените на всяка една от изброените топлофикации за изтеклия вече период от 1 юли 2017 до 30 юни 2018 година. Грешката ще бъде за сметка на НЕК, а дружествата ще поискат от КЕВР да включи съответните суми в следващите ценови решения.

Тецовете редовно оспорват ценовите решения на КЕВР във ВАС и печелят делата, припомня "Капитал". В началото на годината например ТЕЦ "Брикел" и топлофикациите в Русе, Сливен и Габрово успяха да получат още над 30 млн. лв. за минали периоди.

От новите решения на КЕВР става ясно, че най-голяма промяна има в цените на топлофикация Перник, която ще получи допълнително около 10 млн. лв. При русенския тец допълнителните средства са 8 млн. лв. Дружествата във Враца и Плевен получават съответно 1.4 и 1 млн. лв., това в Бургас - 700 хил. лева. Най-малко ще вземе топлофикацията във Велико Търново - около 100 000 лева.
 

СТУДЕН РЕЗЕРВ

Част от тецовете, свързвани с Ковачки, работят по договори за студен резерв. Това са "Бобов дол", "Марица 3" и "Топлофикация Русе", които заедно с контролираната от Ахмед Доган ТЕЦ Варна и предприятието на бизнесмена Кирил Домусчиев "Биовет" трябва да държат мощности от 580 мегавата, които да бъдат включени при нужда. Контрактите им с ЕСО изтичат в края на юли.

 

РОКАДА
Енергийният министър Теменужка Петкова смени с протоколно решение в края на миналата седмица ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Освободени са досегашните членове на съвета на директорите - Петьо Иванов, Петър Илиев и Живко Динчев. На тяхно място са назначени Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов за срок от три години. Главен изпълнителен директор ще е досега заемащият длъжността председател на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ Жаклен Коен. Формалната причина е изтичане на мандата на досегашния борд. Рокадата обаче идва на фона на остри критики срещу работата на енергийната борса за прекалено завишени цени и манипулиране на свободния пазар. След поредните спорове между бизнеса през юни директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев подаде остава, но тя не беше приета от съвета на директорите на БЕХ.

    Последвайте ни и в google news бутон

    Още по темата

    АНКЕТА "СЕГА"

    Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?