Quantcast
Шефът на БНБ оправда влизането на държавата в ПИБ | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Шефът на БНБ оправда влизането на държавата в ПИБ

Ако бяхме увеличили капитала на банката чрез непазарна помощ, щяхме да платим по-висока цена за акциите, обяви Димитър Радев в парламента
1 265
 Илияна Кирилова

Ако държавата беше избрала да увеличи капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) чрез непазарна помощ, тогава щеше да плати по-висока цена за акциите и да понесе репутационни щети.

Това обяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев, цитиран от БНР, пред парламентарната анкетна комисия, която се занимава с обстоятелствата около покупката на акции на частната банка от държавната Българска банка за развитие (ББР). Ходът беше оправдан с необходимостта да се преодолее последното условие пред България за влизането в т.нар. чакалня на еврозоната.

По време на изслушването в комисията депутатите поставиха въпроса защо цената на акциите на ПИБ, за които българската държава и чешкия частен инвеститор Карел Комарек платиха, е два пъти по-висока от стойността им на фондовата борса.

Мария Филипова – зам.–председател на Комисията за финансов надзор, обясни, че всъщност балансовата цена на една акция е над осем лева, но от регулатора са одобрили стойност около пет. Тъй като емисията е била с цел увеличение на капитала, борсовата стойност на акциите не е релевантен измерител, уточниха от финансовия регулатор.

Междувременно в Брюксел е обсъждан начинът на участие на Българската банка за развитие – ако изкупи до 70 % от предлаганите акции, това е в графата „пазарна сделка”, а не държавна помощ, обясни заместник–министърът на финансите Маринела Петрова.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев призна, че е знаел за намеренията на чешкия милиардер Комарек, защото е имало запитване до централната банка.

Ключови думи:

ПИБ, ББР, БНБ, Димитър Радев

Още

ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ

02.10.2021

7274
Външният дълг на България нарасна с 3 млрд. евро за една година

30.09.2021

2863
ББР продаде луксозното BMW на Мавродиев само за 87 000 лв.

27.09.2021

4601