facebook
twitter

Икономика

Роудшоуто на Борисов стигна до Гърция

Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка на газовата връзка след 10 години на добри намерения
1305
Снимка: Министерски съвет
Газът не може да се носи в джоб, чанта, сак. Поработихме и сега даваме старт, заяви Борисов, след като посрещна гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Предизборното роудшоу на премиера Бойко Борисов стигна до южната граница. Вчера заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас той направи първа копка на газовата връзка с Гърция. Това стана след 10 години на изразявани добри намерения и декларации, че България търси разнообразяване на доставчиците на природен газ. Акцентът обаче бе изместен към предстоящите евроизбори.

Министър-председателят посрещна Ципрас в Кирково, запозна го с региона и подчерта, че в него в мир живеят християни и мюсюлмани. "Виждаш - ако не ги ръчка никой, си живеят в мир и любов", обясни Борисов. Премиерът реши отново да поеме волана, докато стигнат до мястото за първа копка. Двамата си поговориха в колата - с предаване на живо в официалния профил на премиера във Фейсбук. "Качи се да те возим тука, у България. Коланът си сложи, да сме стриктни", беше първата реплика на Борисов. Разговорът бързо премина на тема "управление". Българският премиер се похвали, че в Кирково нямало други освен ГЕРБ и ДПС, а Ципрас коментира, че предстоящите европейски избори не би трябвало да са толкова важни, след като на вътрешните парламентарни Борисов е спечелил. Не бе пропусната и темата за гръцките туристи и колко обичат да идват в зимните курорти в България. "В общи линии сме фифти-фифти - едните идват да харчат пари в България, другите - в Гърция", обобщи българският премиер туристическия обмен, като видя като проблем само забавянето по КПП-тата.

Газовата връзка е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция, и се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. Първият газ трябва да потече по тръбите през втората половина на 2020 г.

"Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви Борисов на церемонията. "Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани", подчерта българският премиер и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ.

 

ОЦЕНКА

Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция - България. Проектът е обещание за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион, заяви американският посланик у нас Ерик Рубин. Коментарът му не е изненада - неотдавна ресорният министър Теменужка Петкова допусна, че България ще може да осигурява доставки от по-далечни дестинации, дори и от САЩ.

 

В ХОД

От вчера започна отброяването на 90-дневния срок за участие в процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене". Тя трябваше да стартира през март, но набирането на оферти се забави. Причината е, че документацията трябваше да бъде преведена на 27 езика.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се разтревожиха заради АЕЦ "Белене"

11.09.2019

Румяна Гочева

2632 8
"Овергаз" разширява мрежата си в София

02.09.2019

Йоана Петрова

407
Дипломат - това звучи евтино

22.08.2019

Людмил Илиев

5234 23

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Българският премиер се похвали, че в Кирково нямало други освен ГЕРБ и ДПС

За зависимостта на Боко, a.k.a. български премиер, от Доган/Пеевски, говори убедително и аргументирано Цветан Василев в интервю от 14 май пред Дачков. Боко е предал цялата власт в техните ръце. Процесът, почнал преди 5 години, в момента е в кулминацията си:

 

https://www.youtube.com/watch?v=7ErffpePwMI

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×