facebook
twitter

Икономика

Росен Желязков капитулира пред корупцията в автомобилната администрация

Така е било, така и ще продължава, коментира транспортният министър
2985
Илияна Кирилова
Не сме загубили битката за пакет "Мобилност", каза Желязков, според когото до второ гласуване на промените няма да се стигне преди есента.

На фона на прокурорските акции за купени книжки и подкупи и парите, похарчени за системи за контрол, транспортното министерство призна, че в подопечната й "Автомобилна администрация" се шири корупция. "На всички е ясно, че в "Автомобилна администрация” корупция има", призна вчера ресорният министър Росен Желязков. Той не е оптимист, че това явление може да бъде преборено скоро. По думите му рисковете, които водят до корупция и такса "спокойствие", са обективни и субективни. По отношение на вторите непрекъснато се предприемат действия срещу лица, за които са установени подобни действия, но "това е било, това е и това ще продължава", коментира Желязков пред Би Ти Ви в четвъртък.

Той обеща да вземе мерки само по отношение на "обективните" причини за корупцията в "Автомобилна администрация", които в момента дават възможност за "тясно" взаимодействие между бизнеса и администрацията. До два месеца Желязков щял да обяви какви ще са "структурните и функционалните промени" в агенцията, в т. ч. намаляване на административните режими - разрешителни и лицензионни, а също и други промени, свързани с проверките за правоспособност и пунктовете за периодични прегледи.

"Тази корупция - дали е на ниво рушветчийство или на ниво по-големи взаимоотношения, би била невъзможна, ако няма тясно корелиране между контрола по пътя и издаването на разрешения и лицензи от страна на самата администрация", разясни транспортният министър.

Думите му идват като опровержение на периодичните акции на прокуратура и антимафиоти в различни областни дирекции на "Автомобилна администрация" из страната, сред които София и Благоевград. Последната спецакция бе в началото на април, когато в Перник бе образувано досъдебно производство "срещу лица, за които има данни, че участват в организирана престъпна група за подкупи" в местната дирекция на "Автомобилна администрация".

През октомври м.г. транспортният министър Росен Желязков пусна обществена поръчка за 920 000 лв., чрез която да се пресекат опитите за измами. Целта бе личните карти на кандидатите за шофьори да се проверяват в реално време в масивите на МВР, за да се види дали лицето, което се явява на изпит, отговаря на документа за самоличност. Поръчката предвиждаше да се проследява и валидността на личната карта, кога е издадена и др. и дали това съвпада с данните на МВР.

БЛОКАДА

Росен Желязков коментира и проблема с превозвачите, блокирани на границата с Турция заради неплатени глоби. В началото на седмицата стотици български камиони "заседнаха" на пункта "Капитан Андреево". До ситуацията се стигна, след като наскоро турските власти въведоха допълнителен контрол и не пропускат шофьори, които имат неплатени пътни глоби или такси за територията на Турция. Министърът е разговарял с турския посланик, който е уверил, че няма преднамереност към българските превозвачи. Желязков уточни, че правилата в Турция не са нови, а става въпрос за интеграция на тол системата заедно с граничната и митническата система. По думите му затруднения има само на "Капитан Андреево". На останалите пунктове няма сигнали за подобни случаи. "Имам уверението от турска страна, че тези случаи ще бъдат разгледани и ще се даде по-голяма информираност за правилата. Глобите могат да бъдат оспорвани и по основание, и по размер, но след тяхното заплащане", заяви Желязков.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България може да загуби над 5.6 млн. евро за обхода на Габрово

21.10.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

346
Няма да има шофьорски изпити в "бели коли"

18.10.2019

1253 3
Български превозвачи се местят в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност"

11.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

2461 14

Коментари

Drugomisle6t

Всички знаят, че масово се купуват шофьорски книжки. Корупция-морупция, работата е изпусната. Даже министърът го признава. Лошото е, че тези с купените книжки (често и неграмотни) убиват и ще продължат да убиват хора на пътя.

Shaaban_bin_Robert

Веднага се сещам за новопостъпилия катаджия, сега вече даиаджия, който след първия месец се изненадал: "Ама тука и заплата ли дават?"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×