facebook
twitter

Икономика

Разговорите в ЕС поевтиняват до 37 стотинки на минута

Есемесът към друга държава ще струва максимум 12 ст.
508
Илияна Кирилова

От 15 май ще влязат в сила пределни цени на презграничните телефонни разговори и на есемесите, отнасящи се за целия ЕС. Абонатите, които звънят на номер в друга страна от ЕС,  ще плащат не повече от 19 цента на минута, или 37 стотинки с ДДС. Цената на кратките съобщения ще е максимум 6 цента, или 12 стотинки. Налагането на тези ценови тавани е продължение на голямата реформа в далекосъобщенията, започната преди години от Европейската комисия и довела до отпадането на таксите за роуминг в пределите на ЕС. Лимитите ще важат и за Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

В момента телекомите таксуват обажданията в чужбина много скъпо. Обикновено цената на изходящ разговор към друга страна от стационарен или мобилен телефон е средно три пъти по-висока от стандартната за национални обаждания, а цената за изпращане на есемеси е над два пъти по-висока. Има драстични случаи, когато повикване към друга държава от ЕС е до десет пъти по-скъпо от обикновено национално обаждане. 

Проучване на Евробарометър за международните разговори показва, че 42% от европейците са се свързали с някого в друга държава от ЕС през изминалия месец. 26% от отговорилите казват, че са използвали стационарен телефон, мобилен телефон или текстови съобщения, за да общуват с  някого в друга държава от ЕС.

Промените, които ще влязат в сила от 15 май, ще важат само за физически лица. Бизнес клиентите са изключени от новата регулация. От ЕК посочват, че всъщност за абонатите фирми обикновено има много изгодни оферти и няма нужда от налагане на тавани. 

РЕФОРМИ

Преди близо две години отпаднаха таксите за роуминг в ЕС. В момента се водят разговори реформата да обхване и Западните Балкани. Миналата година трите големи мобилни оператора в България обявиха предложения зa по-евтин мoбилeн интepнeт cъc cтpaнитe oт Западните Балкани. Зa дa пoлзвaт пpeфepeнциaлнитe цени oбaчe, пoтpeбитeлитe тpябвa дa избepaт пapтньopcĸитe ĸoмпaнии нa бългapcĸитe тeлeĸoми в cъoтвeтнaтa дъpжaвa. Предложенията на операторите са сходни. Единият предложи нa ĸлиeнтитe cи 100 минyти зa paзгoвopи, 100 SMS-а и 200 МВ интepнeт нa цeнa oт 1.99 лeвa нa дeн. Цените на другите два оператора за сходни пакети са 3 лв. и 4 лв. дневна такса.

 

Все още няма коментари

Още

Туск: Русия не е стратегически партньор, а стратегически проблем

14.11.2019

394 8
Дрехите и обувките поскъпнаха с 8-10% за месец
Тръмп няма нищо против да се среща с диктатори

14.11.2019

98

Влез или се регистрирай за да коментираш

×