facebook
twitter

Икономика

Пълната либерализация на пазара ще вдигне цените на тока

417
Снимка: Министерство на енергетиката
Така изглеждат двата нови багера на "Мини Марица-изток". Вчера те бяха въведени в експлоатация едновременно, което се случва за първи път в историята на дружеството. Новите машини струват почти 26 млн. евро, като финансирането идва от Международния фонд "Козлодуй" и от собствени средства на компанията.

Токът за бита ще поскъпне след пълната либерализация на пазара. Такова мнение изрази Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Той не се ангажира с прогноза за процента, но направи сравнение с Румъния. "Мога да дам за пример, че в съседна Румъния, където либерализираха пазара за бита, цените са от порядъка на 30% по-високи от тези в България, но не мога да се ангажирам какво изражение може да има това у нас", каза той пред БНР.

Разумният начин е да се заложи на плавно нарастване, което да е от порядъка на 5%, но във всички случаи под 10 процента на годишна база, посочи експертът. Не може да очакваме при нас цените да бъдат по-ниски от това, което виждаме в съседните европейски страни, коментира Иванов.

Прогнозата му идва дни след като енергийният министър Теменужка Петкова каза, че в момента се работи за това от 1 юли догодина част от цената на тока за бита и малките фирми, която в момента е изцяло регулирана, да се формира на пазарен принцип. "Прави се заявка за комбинация между регулиран дял в нашите фактури и един дял, който да е на свободен пазар, което е сложна комбинация. Първо заявката беше за 30% дял на свободната цена, сега последно се каза 20 процента", коментира Антон Иванов.

"Не може до безкрайност да продължава тази дуалност - хем да имаме свободен пазар, хем да имаме регулирани цени, хем тези регулирани цени да обхващат целия битов сегмент, хем да обхващат и малките фирми", обобщи той.

 

РИСК

Няма да има дефицит на природен газ в България, ако от 1 януари Русия спре доставките на газ за Украйна, увери в четвъртък енергийният министър Теменужка Петкова. Тя присъства на пускането на два нови багера в "Мини Марица-изток". "България има сключен договор за доставки на природен газ, българските граждани трябва да бъдат спокойни, че подобна опасност няма", коментира тя. Петкова отново подчерта проектите, по които правителство работи - изграждането на "Балкански поток" и участието на страната ни в терминала за втечнен природен газ на Александруполис.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Експерти искат "зони с ниски емисии" в градовете

29.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

162 1
В НЕК трябва да се сменят играчите, не треньорът

20.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

608 1
Петкова: Няма да има дефицит на природен газ в България

14.11.2019

549 7

Коментари

9101

Какви глупости приказват? За да има пълна либеризация за битовите клиенти на ток, то трябва да се премахне частния монопол. В смисъл, жиците да се извадят от доставчиците, за да може последните да са равнопоставени. 

Например - жиците и съоръженията са държавни, и държавата пуска по тях ток на частни доставчици. Нещо като пътищата и транспортните фирми. 

А сега жичите и доставката е на три фирми за трите района на държавата. Т.Е. Частни монополи. 

И държавата ще им изкупи жиците ли? Няма такова намерение. 

Значе нищо читаво няма да стане. 

9101

И точно поради това се говори за увеличаване на цени вместо за намаляне  както е при истинската  пазарна конкуренция. 

н16
снимка на н16

За да има пълна либеризация за битовите клиенти на ток, то трябва да се премахне частния монопол. В смисъл, жиците да се извадят от доставчиците, за да може последните да са равнопоставени. 
Например - жиците и съоръженията са държавни, и държавата пуска по тях ток на частни доставчици. Нещо като пътищата и транспортните фирми. 

А то кога е била "приватизирана" цялата мрежа? Всички жици от производителите на ток - до частните лица? Щото преди, и едното- и другото, беше "държавно". Тоест, "народно".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×