facebook
twitter

Икономика

Пълната либерализация на пазара ще вдигне цените на тока

454
 Снимка: Министерство на енергетиката
Така изглеждат двата нови багера на "Мини Марица-изток". Вчера те бяха въведени в експлоатация едновременно, което се случва за първи път в историята на дружеството. Новите машини струват почти 26 млн. евро, като финансирането идва от Международния фонд "Козлодуй" и от собствени средства на компанията.

Токът за бита ще поскъпне след пълната либерализация на пазара. Такова мнение изрази Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Той не се ангажира с прогноза за процента, но направи сравнение с Румъния. "Мога да дам за пример, че в съседна Румъния, където либерализираха пазара за бита, цените са от порядъка на 30% по-високи от тези в България, но не мога да се ангажирам какво изражение може да има това у нас", каза той пред БНР.

Разумният начин е да се заложи на плавно нарастване, което да е от порядъка на 5%, но във всички случаи под 10 процента на годишна база, посочи експертът. Не може да очакваме при нас цените да бъдат по-ниски от това, което виждаме в съседните европейски страни, коментира Иванов.

Прогнозата му идва дни след като енергийният министър Теменужка Петкова каза, че в момента се работи за това от 1 юли догодина част от цената на тока за бита и малките фирми, която в момента е изцяло регулирана, да се формира на пазарен принцип. "Прави се заявка за комбинация между регулиран дял в нашите фактури и един дял, който да е на свободен пазар, което е сложна комбинация. Първо заявката беше за 30% дял на свободната цена, сега последно се каза 20 процента", коментира Антон Иванов.

"Не може до безкрайност да продължава тази дуалност - хем да имаме свободен пазар, хем да имаме регулирани цени, хем тези регулирани цени да обхващат целия битов сегмент, хем да обхващат и малките фирми", обобщи той.

 

РИСК

Няма да има дефицит на природен газ в България, ако от 1 януари Русия спре доставките на газ за Украйна, увери в четвъртък енергийният министър Теменужка Петкова. Тя присъства на пускането на два нови багера в "Мини Марица-изток". "България има сключен договор за доставки на природен газ, българските граждани трябва да бъдат спокойни, че подобна опасност няма", коментира тя. Петкова отново подчерта проектите, по които правителство работи - изграждането на "Балкански поток" и участието на страната ни в терминала за втечнен природен газ на Александруполис.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НИМ отказва да каже или покаже къде е иззетият ритон на Божков

26.05.2020

Обновена

27285 131
Топлофикациите ще обявят до 15 юли колко ще възстановят на абонатите

26.05.2020

482
Концесиите за добив на подземни богатства ще стигат до 60 години

21.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

871 4

Коментари

9101

Какви глупости приказват? За да има пълна либеризация за битовите клиенти на ток, то трябва да се премахне частния монопол. В смисъл, жиците да се извадят от доставчиците, за да може последните да са равнопоставени. 

Например - жиците и съоръженията са държавни, и държавата пуска по тях ток на частни доставчици. Нещо като пътищата и транспортните фирми. 

А сега жичите и доставката е на три фирми за трите района на държавата. Т.Е. Частни монополи. 

И държавата ще им изкупи жиците ли? Няма такова намерение. 

Значе нищо читаво няма да стане. 

9101

И точно поради това се говори за увеличаване на цени вместо за намаляне  както е при истинската  пазарна конкуренция. 

н16
снимка на н16

За да има пълна либеризация за битовите клиенти на ток, то трябва да се премахне частния монопол. В смисъл, жиците да се извадят от доставчиците, за да може последните да са равнопоставени. 
Например - жиците и съоръженията са държавни, и държавата пуска по тях ток на частни доставчици. Нещо като пътищата и транспортните фирми. 

А то кога е била "приватизирана" цялата мрежа? Всички жици от производителите на ток - до частните лица? Щото преди, и едното- и другото, беше "държавно". Тоест, "народно".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×