Медия без
политическа реклама

Приходите на Русия от петрол и газ се сринаха с почти 40% през януари

Танкери с 1.9 млн. барела руски дизел се реят безцелно по моретата в търсене на купувачи

01 Март 2023Обновена
Намаляването на експорта на газ срина приходите в руския бюджет
БГНЕС/ЕПА
Намаляването на експорта на газ срина приходите в руския бюджет

Приходите на Русия от износ на нефт и газ през януари възлизат на 18,5 млрд. долара. Това е с 38% по-малко от 30 милиарда долара, които Москва получи през януари 2022 г., сочат данните на Международната агенция по енергетика.

Според изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол западните мерки срещу руския енергиен износ са „постигнали целта си за стабилизиране на петролните пазари и намаляване на приходите на Москва от петрол и газ“. "Ние очакваме, че понижението на приходите от нефт и газ ще бъде още по-рязко през следващите месеци. И ситуацията ще продължи да се влошава в средносрочна перспектива заради липсата на достъп до технологии и инвестиции", каза Бирол, цитиран от "Ройтерс".

Според руското министерство на финансите, през януари 2023 г. дефицитът в руския бюджет се е увеличил 14 пъти в сравнение с януари миналата година и вече е 1,8 трилиона рубли. Приходите от газ и нефт са паднали с 46%, което се дължи на понижението на цените на петрол тип Urals и съкращаването на експорта на газ.

Миналата седмица ЕС публикува десетия пакет санкции срещу Русия, а Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Канада въведоха още собствени ограничения.


Доказателство, че западните санкции работят, са "заседналите" кораби с 1.9 милиoнa бapeлa дизeлoвo гopивo oт Pycия (по данни нa Крlеr, цитиpaни oт Вlооmbеrg). На практика тези огромни количества - рекордни от октомври 2020 г. насам,  се реят в моретата като в плаващи складове в очакване да се явят купувачи. А купувачи няма, защото компаниите избягват да се снабдяват с  горива под санкции. Друг фактор е топлата зима, която допълнително свива търсенето. 

В началото на студения сезон евpoпeйcĸитe paфинepии yвeличиxa пpoизвoдcтвoтo, зa дa ce пoдгoтвят зa зимaтa и за евентуален дефицит. Отделно, преди да влязат в сила санкциите, имаше ударен внос от Русия. Така в момента Европа се оказва солидно запасена с дизел. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

петрол

Още по темата