facebook
twitter

Икономика

Президентът обяви АЕЦ "Белене" за неизбежен проект

349
Илияна Кирилова
Румен Радев

АЕЦ "Белене" е неизбежен проект, "защото са нужни надеждни източници на енергия за развиване на промишлеността". Това обяви президентът Румен Радев пред руската ТАСС. Интервюто е по повод на работно посещение на държавния глава в Русия. Той ще участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург, който започва днес.

"Процедурата за избор на стратегически инвеститор за нова АЕЦ бе обявена официално на 22 май в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ "Белене", разяснява Радев.

Той подчертава, че икономическото сътрудничество с Русия трябва да се развива "независимо от санкции и контрасанкции - така както го развиват нашите западни партньори". "Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и - особено важно за България - на изгодна цена", изтъкна държавният глава.

Радев отбелязва, че "имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България". "В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия", отговаря Румен Радев в отговор на въпрос за трасето на газопровода "Турски поток" през България. Радев изтъква, че страната ни има "добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа".

 

В ХОД

До две седмици НЕК ще обяви процедура за избор на изпълнител на допълненията към проекта за втора атомна, нужни за издаването на финален лиценз на централата от Агенцията за ядрено регулиране. "Ще сключим договора и някъде през есента ще получим готов лицензиран проект, който евентуално да представим на желаещите за изграждането на АЕЦ "Белене". Много по-добре е при водене на преговорите да представим и лицензиран проект, отколкото приказки, че имаме най-добрия проект", каза вчера шефът на НЕК Петър Илиев пред БНР. Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" беше обявена на 22 май. Заявления за участие в изграждането се подават до 90 дни.

Ключови думи:

ток, Белене, Румен Радев
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Радев: Държа директорът на „Военна информация” да бъде военен

18.07.2019

1816 22
Президентът събра шефовете на службите за сигурност заради НАП

17.07.2019

1373 17
Румен Радев наложи вето върху финансирането на партиите от бизнеса

16.07.2019

885 21

Коментари

Каубой

Това е национално предателство. Свалянае от власт и съд. Алтернативата - президеската резиденция се премества до входа на строежа. След изтичане на мандата МУ, без право на преместване на жилището до живот в района на безалтернтивния МУ проект. Даже и агент Гоце не бил толкова НАГЪЛ.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×