Медия без
политическа реклама

Петролът поскъпна, отразявайки военния сблъсък в Израел

09 Окт. 2023
Pixabay

Петролът поскъпна с 4% в началото на търговията в понеделник, отразявайки драматичните военни сблъсъци между израелските сили и тези на "Хамас". Военните действия задълбочават политическата несигурност и нестабилност в Близкия изток - регион, който е източник на близо 1/3 от суровия петрол в света.

Тази сутрин фючърсите на петрол Брент поскъпнаха до 87,90 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - до 86,15 долара за барел, съобщи БНР.

Този ценови ръст от 4% обърна низходящата тенденция от миналата седмица, когато петролът Брент поевтиня с 11%, а американският WTI с над 8% - най-големия спад от март насам.

Последните събития в Израел не представляват непосредствена заплаха за петролните потоци, но има риск конфликтът да прерасне в по-опустошителна прокси война, въвличайки САЩ и Иран, отбелязва агенция Блумбърг.  Всякакви реакции спрямо Техеран на фона на обвинения от Израел, че той е замесен в атаките, може да застраши преминаването на кораби през Ормузкия проток, жизненоважен канал, който Иран преди това заплаши да затвори.

Войната между Израел и групировката "Хамас" парира очакванията, че Саудитска Арабия ще се откаже от доброволното ограничение на производството си с 1 млн. барела на ден, посочват анализаторите на банката Citigroup Inc. Увеличаването на производството в Саудитска Арабия би помогнало за облекчаване на ограниченията в доставките след месеци на тяхно прекъсване от ключови производители като Риад и Русия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

петрол, Израел