Медия без
политическа реклама

Петролът поевтиня рязко

08 Апр. 2024
Фючърсите за сорта "Брент" от Северно море се сринаха с $1,70.
ЕПА/БГНЕС архив
Фючърсите за сорта "Брент" от Северно море се сринаха с $1,70.

Цените на петрола спаднаха рязко с повече от долар и половина в днешната азиатска търговия под натиска на спадащото напрежение в Близкия изток. Спадът дойде, след като Израел изтегли голяма част от войските си от южната част на Ивицата Газа, а Египет обяви, че има напредък в преговорите за примирие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта "Брент" от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се сринаха с $1,70 или с 1,9% до $89,47 за барел. Договорите за американски лек суров петрол спаднаха с $1,62 или с 1,9% до $85,29 за барел.

"Изглежда, че катализаторът на този спад е изтеглянето на повечето израелски войници освен една бригада от Южна Газа в отговор на растящия международен натиск и в опит за деескалация на напрежението след ударите в Дамаск от миналата седмица, при които бяха убити висши ирански военни", посочи анализаторът от "Ай Джи" (IG) Тони Сикамор.

В същото време израелският военен министър Йоав Галан заяви, че Израел е готов на всякакви сценарии по отношение на Иран, след като Техеран се закани да отмъсти за убийството на военните.

Цените на петрола все пак получиха известна подкрепа от Саудитска Арабия, която през уикенда повиши цените, на които продава петрола си в Азия. Стъпката все пак беше очаквана от пазарите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

петрол

Още по темата