Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът прекрати окончателно сделките със студен резерв

Такива държавата сключваше в продължение на години за милиони левове с редица електропроизводители, сред които и ТЕЦ „Варна” на Ахмед Доган

21 Яну. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Сделките за закупуване на т.нар. студен резерв – енергийни мощности, които се активират в случай на дефицит в електроенергийната система, окончателно се прекратяват. Това стана с промени в Закона за енергетиката, които парламентът одобри в четвъртък по предложение на ГЕРБ.

Темата за студения резерв получи широка публичност миналото лято заради почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той е мажоритарен собственик в ТЕЦ „Варна”, която през отминалите години е печелила договори с държавата, за да поддържа резервни мощности. Заради силния обществен отзвук още през юли 2020 г. депутатите от ГЕРБ, след разпореждане на премиера Бойко Борисов, измениха закона така, че сделките за студения резерв да облагодетелстват единствено затъналата в дългове държавна ТЕЦ „Марица изток 2”. В крайна сметка, управляващите решиха да прекратят напълно тази практика.

Промяната засяга и други електропроизводители, които са получавали значителни суми от хазната за студен резерв. През декември 2020 г. шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов спомена в пленарната зала, че става въпрос за общо 72 млн. лв., но не уточни за какъв период от време са похарчени тези пари.

Оттук-нататък енергийните оператори ще си подсигуряват нужните им резерви като сключват договори за допълнителни услуги на пазарен принцип – след проведен търг. Разликата в този подход със студения резерв е, че за подсигуряване на електроненергийната система ще се ползват активни производствени мощности, беше записано в мотивите към законопроекта.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Енергоразпределителните дружества вече задължително ще предоставят на клиентите си информация за техния стандартизиран товаров профил, записаха депутатите в закона. По думите на Валентин Николов това ще улесни потребителите да си избират доставчици в онлайн платформата за сравняване на оферти за електрическа енергия, която Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да изгради. „С едно кликване ще могат да променят договора си с доставчика на електрическа енергия или да избират такъв. Това е още едно действие към либерализацията на пазара не само на едро, но и на едро”, заяви Николов.

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ

С други промени в закона беше прието, че държавният фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще покрива разходите по лихви, договорени по споразумения между фонда и банки за финансиране на проекти за енергийна ефективност. По този начин, заяви Валентин Николов, ще се създаде кредитен портфейл, чрез който да се формира финансов ресурс, който да се използва за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). „Този финансов ресурс ще могат да ползват абсолютно всички български граждани, дали като физически, дали като юридически лица, стига да отговарят на условята, които ще бъдат одобрени от Министерския съвет. Тоест, ние ще можем да консолидираме едни портфейл, примерно от 100 милиона или 500 милиона лева, в зависимост от това какви са амбициите на правителството, и задължените лица, които са описани в закона за енергийната ефективност, също ще могат да се възползват от един такъв финансов инструмент”, обясни Николов.

Още по темата