facebook
twitter

Икономика

Очакват се с 15 - 20% по-високи сметки за ток и парно

Студеното време през декември и в началото на януари е увеличило потреблението
774
Снимка: Архив
С до 20% по-високи сметки за ток и парно очакват експертите в началото на годината.

Значително по-високи сметки за ток и парно в сравнение с миналата година се очертава да получат потребителите през януари. "Този месец може да очакваме от 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се, това е индивидуално, всеки консумира различно. Но средно това е оценката на енергийните дружества", заяви вчера пред Нова тв енергийният експерт Атанас Тасев. По думите му ако температурите са само с 1 градус по-ниски, средното потребление на енергия се увеличава с 3%.

"Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия, което потребяваме. Това е очаквано всяка година", добави той. Тасев определи като "добра новина" факта, че от 1 януари не бяха повишени цените на електричеството и на парното отопление от КЕВР. Повишения, по-съществени в цените на парното, обаче бяха направени още в средата на миналата година и сега е първият период, в който те осезателно ще се отразят на фактурите.

За очакваните по-високи сметки за ток за декември и януари предупредиха още в началото на годината и от трите ЕРП-та. Така например от ЧЕЗ отчетоха увеличение на средните товари по мрежата през почивния 6 януари с близо 20% в сравнение със същия ден през 2018 г., когато празникът пак беше в неработен ден. Имало е и дни с разлики в потреблението спрямо година по-рано от около 27%. Средно за първите шест дни на новата година увеличението на товарите е с 9.30% в сравнение със същия период на 2018 г.  "Сериозното увеличение на товарите при спад на температурите показва, че много домакинства разчитат на отопление с ток. Добре е те да предвидят, че студеното време и повишената консумация на отоплителните уреди пряко ще се отрази на потребената от тях през месеца електроенергия", каза шефът на дирекция "Управление на мрежата" в ЧЕЗ Ясен Тодоров.

По-висока консумация отчитат и от ЕВН. Данните на ЕРП-то, което обслужва Южна България показват, че в периода 29 декември 2018 - 1 януари 2019 г. клиентите са консумирали общо 111 552 мегаватчаса. Тези стойности надвишават, макар и с малко, потреблението от същия период година по-рано, когато са били консумирани общо 109 512 мегаватчаса. С над 9% се е повишила и консумацията на ток през Новогодишните празници в Североизточна България спрямо предходната година, отчетоха и от "Енерго -Про".

 

СЪВЕТИ

От ЕВН традиционно дават и своите съвети за разумно потребление на ток. Част от тях предвиждат отоплителните уреди да не се покриват с мебели или с тежки завеси, за да не се спира топлината, помещенията да се проветряват редовно и с широко отворени врати и прозорци, но за кратко, за да се запази топлината на стените. При покупка на климатик пък клиентите трябва да съобразят мощността на уреда с големината на помещението, което ще се отоплява. Важно е и да не се поставят отоплителни тела в близост до хладилник.

 

БОРСА

Високите цени на свободния пазар на ток ще се отразят "много лошо" и върху тези за домакинствата, прогнозира вчера енергийният експерт Еленко Божков. "Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо 3 пъти, тоест превишихме някои от съседните борси с близо 40% като цена. Това е предпоставка за увеличаване на цената за бита", обясни Божков.

 

Ключови думи:

ток, поскъпване, сметки
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КЕВР ще проверява НЕК и ЕСО

15.02.2019

192 3
НСИ отчете увеличение на цените на храни и услуги

15.02.2019

650 13
Цените на енергийната борса ще вървят надолу

04.02.2019

Румяна Гочева

799

Коментари

ablepsia

Студеното време през декември и в началото на януари е увеличило потреблението

 

Ахъм, нечувано природно явление тъдява, ммм?

 

 

Моята сметка за ток за декември е два пъти по-висока от ноемврийската при почти еднакво потребление.

Значи ли това, че за януари ще получа ЧЕЗтитка с двойно по-голяма сума за януари в сравнение с декемврийската? Затова ли беше присъдружният  медийният рев за "невиждан януарски мраз", когато дори по прозорците нямаше ледени цветя и температурите бяха доста по-умерени в сравнение с януарските през други години?

JR

Той за това се е смирил в землянката и не смее да гъкне...

SvSophia
снимка на SvSophia

Чии сметки?

Щото при ползване на едни и същи уреди, с една и съща продължителност, по един и същ начин разликите в "сметките" достигат 100, че и ги минават - от 80 за ток за ноември по магически начин за декември 180, с 5 отгоре за разкош. От 100 в съседен дом - 230.

В резултат наоколо всички - вече - писнаха от декемврийските си сметки. Особено писнаха съседи, отопляващи се от години с... дърва.

 

Чии очаквания?

На тези, които имат изгода от невярното, но изгодно тям предположение, че всички от сутрин до вечер сме пекли прасенца, пуйки и баници по празниците, макар да не сме си били вкъщи всъщност по тези празници (по-миналата зима имах 39 лв. сметка за януари, 31 за февруари..., макар от началото на декември предишната година до април следващата вкл. изобщо да не бях се появявала у дома - съседите ми не крадат ток, но пък малко преди това ЕВН за пореден път беше инвестирала в поредната смяна на електромери).

 

Повтаря се "ситуацията" от 2013 божем?

Гербавите докога ще го играят самосвали?

 

За лъжливото овчарче поне, освен "Винету", не са им ли чели, когато са били малки? Или за стомничката, която ходи за вода?

ПероВТ

15-20%? Големи сте оптимисти. Получих си сметката за двустаен, с един радиатор в банята -  при 22,93 лв за декември миналата година сега имам 58,98 лв, а това прави почти трикратно увеличение. Става дума за Велико Търново, където Топлофикацията въведе забранителни цени за ползване на топла вода - до 70 лв за куб.м. Очевидно г-н Ковачки е поел курс към ликвидиране на дейността и "скрапизиране" на фирмата. 

Дежурния

Разходите за ток ще са с 15-20% повече, за парно - с 25-30%. 

Консумацията обаче не е еднаква през ноември и декември, да не говорим за януари...

Лъжливи овчарчета са тези, които твърдят, че без консумация плащат, но понякога човек е безсилен срещу природата...

rorik

Ммм даа,

През лятото ми е необходимо да загрея печката за 15 мин до 150 градуса , а сега 30 минути .

Хляба през лятото ми се пече един час , а сега  за час и двайсе. Татакива ми ти едни работи.

 

А  , да  и бойлера ми за една нощ сега  губи един киловат .А през лятото за 3 дни.

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

С руската енергетика е така. Очаквайте и още, докато не се премахне руското влияние от държавата ни. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Памфуций
снимка на Памфуций

Сметката ми за парно е с около 1/3 по-висока от миналогодишната. Сметката ми за ток за декември е двойна спрямо ноември. Истина е, че по-често съм ползвал фурната за печене около коледните празници, а предполагам и пустите свещички на елхата много харчат 👀 

Paco Pacov

Плодовете на руската енергетика. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш