facebook
twitter

Икономика

Новите цени на тока и парното сблъскаха производители и потребители

487
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Председателят на КЕВР Иван Иванов (вляво) разговаря с шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на дискусия, посветена на газовия хъб "Балкан", която се проведе след вчерашното заседание за новите цени на тока и на парното.

И производители на електроенергия, и потребители са недоволни от предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока и парното от 1 юли. Това стана ясно на проведеното във вторник открито заседание на новите цени. Енергийният регулатор предлага увеличение между 3 и 4%, но според омбудсмана Мая Манолова процедурата е изцяло сгрешена.

"Би било нормално представители на енергийните дружества да представят своите аргументи в присъствието на граждански организации, на институциите, да има диалог. Това ще се случи реално след свършен факт, тъй като обектите на тези доклади - ЕРП-та и топлофикациите, вече ще са изразили своите позиции, без да са чули тревогите на гражданите", коментира тя след вчерашното открито заседание на комисията.

Манолова разкритикува и друго - енергийният регулатор първо обсъждал цените на парното, топлата вода и тока, а едва след това и цената на природния газ. "Може би защото предложението на "Булгаргаз" е за намаляване на цената на природния газ. Вярно, с 10 ст., но това е намаление, докато за топлоенергията, която се влияе много от цената на това гориво, реално се предлага увеличение, което стига до 17%", заяви омбудсманът.

По думите й така се запазва порочната тенденция, когато се повишава цената на природния газ, да се повишава и цената на парното, а когато цената на природния газ пада, цената на парното да продължи да се вдига. По правило обаче промяна в цената на топлата вода и парното има само когато газът поскъпва или поевтинява с над 5%. Останалите "движения" нагоре или надолу не се отразяват на другите цени.

"Цената, която в момента се предлага за парното, е исторически най-високата. Аз твърдя, че това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, защото хората са в невъзможност да плащат тези цени", заяви омбудсманът.

Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград (17.53%) и Габрово (12.53%). В София се очаква повишение с 4.3%, в Пловдив - със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52%, във Велико Търново - със 7.26 процента, и др. За тока е предвидено повишение с 3.59% за клиентите на ЕВН, 3.46% за ЧЕЗ и 3.38 на сто за абонатите на "Енерго -Про".

Общественото обсъждане на новите цени ще бъде в петък, а окончателното решение на регулатора се очаква в последните дни на юни.

 

РЕАКЦИЯ

"Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с 50 - 60%", коментира шефът на КЕВР Иван Иванов. Според него гражданите няма да понесат такава цена. "Затова комисията, без да води до финансови затруднения за дружествата, в същото време да не ощетява българските потребители, постанови в своя доклад предложение увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията - около 3.7%. Предложението, което прави комисията, се ограничава до 3.5%", каза още Иванов.

Все още няма коментари

Още

Възходът на Борисов започна и ще приключи в София

14.10.2019

Людмил Илиев

6311 9
 Момите с иглата, учений - с ума
Момите с иглата, учений - с ума

14.10.2019

Иво Балев

548
ЕИБ заема на БЕХ 110 млн. евро за интерконектора с Гърция

10.10.2019

203

Влез или се регистрирай за да коментираш

×