facebook
twitter

Икономика

Нов анализ за транспорта ще глътне почти 500 000 лева

305

Близо половин милион лева ще плати Министерството на транспорта за изготвянето на нов анализ - за интермодалния транспорт. Това става ясно от обявената от ведомството на Росен Желязков обществена поръчка. Тя е за 400 000 лв. без ДДС от програма "Транспорт". Целта е да се разбере какви са наличната и необходимата инфраструктура за комбиниран транспорт в България, показа справка на в. "Сега" в регистъра на обществените поръчки. Ако се създадат съответните условия, при превоз стоките ще могат директно да се прехвърлят от едно превозно средство на друго, без да се налага забавяне.

Според заданието ще се направи анализ на трафика по пътищата, жп линиите, речните и морските пристанища. Ще се преброят и логистичните центрове и терминали (частни и държавни), където в момента се обработват товарите. Ще се изготви и национален план за развитие на комбинирания транспорт в страната до 2030 г. Предвиждат се и две срещи със заинтересованите страни, както и проучване на тяхното мнение.

Под внимание ще се вземат и проектите по програма "Транспорт". Именно по нея се отпускат пари за комбинирания транспорт, а България засега успява да се справи добре. По тази мярка от програмата са предвидени общо почти 820 млн. лв., а страната ни е усвоила 75% от тях. Парите не са единствено за бързия транспорт за стоки, но и за улесняване на хората, които са тръгнали на път. По това направление например се финансира изграждането на третата линия на софийското метро и завършеният вече участък от станция "Джеймс Баучер" до станция "Витоша". Друг одобрен проект е модернизацията на три жп гари по най-натовареното направление в страната от София за Пловдив - Подуяне, Искър и Казичене.

Все още няма коментари

Още

БДЖ пътува към края си

14.08.2019

Румяна Гочева

10406 5
БДЖ продължава да затъва и с новото ръководство

07.08.2019

Румяна Гочева

4677 2
КЗК се задръсти от жалби срещу концесията на летище София

30.07.2019

Румяна Гочева

607

Влез или се регистрирай за да коментираш

×