Медия без
политическа реклама

МТСП отказва да дава водни помощи въпреки закона

Омбудсманът настоя институциите да си свършат работата и да осигурят отпускането на средствата

24 Март 2023

Правото на водни помощи при непосилни цени на водата се оказа кухо. Въпреки съществуването на изричен текст в закона, че социално слабите имат право на такова подпомагане, се оказва, че и социалното, и финансовото министерство нехаят за това. От МТСП дори считат, че този законов текст не следва да се изпълнява, защото и в момента съществуват достатъчно адекватна система за социална защита. 

Това се разбра от думите на обмудсмана Диана Ковачева пред БНТ и изпратено от нея писмо до премиера Гълъб Донев по повод високите цени на водата и отказа на институциите да подпомагат хората, които не могат да си позволят да платят сметките.Ковачева настоя институциите да си свършат работата и необходимите средства за изплащане на тези помощи да бъдат заложени в проектобюджет 2023. 

Правото на водни помощи при непосилни цени на водата е регламентирано в закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, като текстът фигурира още от 2005-а година. Право да ползват помощта имат социално слаби българи, в случай, че месечните разходи за ползване на определения минимум от 2,8 кубика на лице надхвърлят 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион. В този случай помощта трбява да покрие цената на минимума от близо 3 кубика.

"Съвсем скоро изпратих едно запитване до МТСП, в което попитах през м.г. колко души са получили водни помощи. Отговорът, който получих много ме озадачи, защото от него излиза, че министерството смята, че не е целесъобразно да се прилага текста на закона. Не разбирам като юрист как така при действащ закон, една институция, пък била тя и МТСП, отказва да приложи текста на закона. Интересното е, че не всички институции отказват да признаят, че има водни помощи. От КЕВР казват, че няма нужда да се безпокоят хората от цените на водата, защото има водни помощи, а от МТСП казват, че това не е целесъобразно да се прилага този текст", коментира пред БНТ Ковачева. Тя изтъкна, че цената на водата м.г. е поскъпнала с близо 40% средно за страната и има хора, на които им я спират, защото не могат да си я платят. "Тяхно право е да се възползват от тези помощи", допълни омбудсмана. 

От изпратеното от нея писмо до премиера Гълъб Донев става ясно, че от МТСП като цяло не считат за редно отпускането на водни помощи, въпреки че законът го предвижда. "ЗСП осъществява необходимата социална защита, без да се налага въвеждането на специален вид помощ", е написало министерството в отговора си до Ковачева. От МФ пък още не са дали насрещна информация дали тези разходи ще бъдат заложени в бюджета. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

водни помощи, омбудсман

Още по темата