Quantcast
МРРБ: Добрич и Шумен няма да останат без вода заради ВиК дългове | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

МРРБ: Добрич и Шумен няма да останат без вода заради ВиК дългове

След вчерашния ултиматум "Енерго про" все пак отпусна още девет дни за погасяване на задълженията
318

"Няма опасност от спиране на водата на жителите на Добрич и Шумен. „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и „Енерго – Про Варна“ ЕАД постигнаха споразумение за погасяване на задълженията на двете ВиК дружества до 9 октомври", съобщи тази сутрин Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Новината за отсрочката идва след ултиматума, който "Енерго про" даде вчера. От енергопредприятието обявиха, че ако в обещания срок 30 септември не получат 10.5-те милиона лева, които двете ВиК - в Шумен и Добрич, дължат, започват поетапно да изключват тока - първо на някои административни сгради за кратко, а в следващите дни на все повече обекти за все повече време.

Не е ясно защо държавният ВиК холдинг, който сам пое ангажимент до 30 септември да покрие старите неплатени сметки на ВиК фирмите, не може да спази срока.  Очевидно обаче държавата в лицето и на МРРБ се е стреснала от предупреждението  за прекъсвания на електрозахранването,  "ударила на молби" и е успяла да склони "Енерго про" да прояви още малко търпение. 

 

Ето какво още съобщават от регионалното министерство по повод на постигнатото снощи споразумение: 

„Енерго-Про Варна“ ЕАД пое ангажимент през този период да не въвежда в изпълнение графика за преустановяване на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен, а  холдингът ще  сключи договори с тях за отпускане на кредит за разплащане с „Енерго - про Варна“ ЕАД.

Задълженията на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. Същевременно цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост.

„Българският ВиК холдинг“ ЕАД беше създаден с решение на правителството през януари 2020 г. Една от основните му задачи е да подпомага ВиК дружествата в тежко финансово състояние, както и инвестициите във ВиК инфраструктура с цел подобряване на услугата за населението."

 

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Варна и Бургас контрираха с много ирония "Зоро - Ревизоро"

06.01.2021

Обновена

11086 18
София разви търпимост към септичните ями и не бърза да ги махне

17.12.2020

2188 10
Омбудсманът: Повишаването на цената на водата в този момент е цинично

11.12.2020

569 6

Коментари

редник

Странна държава сме - Добрич е в житницата ни, а е оставен без влакове и заплашен да остане без вода...

Влез или се регистрирай за да коментираш