Медия без
политическа реклама

Министърът на транспорта обеща "комфорт и чистота" в БДЖ

Илияна Кирилова
Министър Желязков е оптимист за развитието на жп превоза у нас. Клиентите на железниците обаче често са на друго мнение.

Влаковете ще стигат от София до Бургас за три часа и "ще се пътува много по-комфортно, по-чисто и по-достъпно". Това каза вчера пред Нова ТВ транспортният министър Росен Желязков, без да каже и дума за сигурността. В същото време, докато той разказваше за евентуална бъдеща пълна промяна в БДЖ и за закупуването на нови влакове, пореден локомотив на пътническа композиция се запали. Влакът Ямбол - Бургас спря край "Лукойл Нефтохим" заради пореден проблем с локомотив, а 150-те пътници бяха евакуирани.

Министър Желязков не коментира честите инциденти с архаичната техника, която вози пътници по релсите. Вместо това се впусна в обяснения как линията София -Бургас ще бъде изградена до 2023 г., а до края на годината ще започне и процедурата за нови влакове. "С инфраструктурните промени в БДЖ не само ще се стига за 3 часа, а ще се пътува много по-комфортно, по-чисто и по-достъпно", коментира министърът. Той обясни, че националната компания "Железопътна инфраструктура" работи по всички проекти, свързани с трасето София-Бургас. Те са на различни лотове - София-Елин Пелин, Елин Пелин-Костенец, Костенец-Септември и т.н.

"Има изградени участъци, има и такива, които още са в процес на изграждане с висока степен на изпълнимост, и други, които заради обжалвания в съда се очаква да приключат до края на септември. Лимитът на програмния период за изграждането на железопътната инфраструктура в тези участъци е до края на 2023 г.", коментира още той и не подмина темата за новите влакове.

"До края на тази година започва процедурата за доставянето на нови мотрисни влакове, а в момента се водят преговори с "Шкода" за модернизация на съществуващите локомотиви, така че да се достигне тяхната оптимална скорост от 160 км/ч. Разговаряме с "Дойче банк" за нови вагони. Става въпрос за вагони втора употреба, които се използват в немските железници, защото така един пътнически вагон излиза по-евтино от ремонта на съществуващ български влак", коментира Желязков. "Радикална промяна" в цената на билетите след пускането на новите влакове обаче не се очаква.

Министърът увери, че се работи сериозно по отношение на "всички фактори", които водят до източването на БДЖ. Желязков всъщност е поредният министър, който смята, че тези проблеми ще бъдат решени, но от години ситуацията остава непроменена. Според него в тестови период е новата система за издаване на билети, които вече ще могат да се купуват онлайн. "Очакваме това да намали възможността да се купуват превозни документи без каквато и да е отчетност, каквито практики имаме", намекна Желязков.