Медия без
политическа реклама

"Лукойл" вече е превел 90 млн. лв. данък в бюджета

20 Дек. 2022

Авансов данък в размер на 90 милиона лева вече е превел "Лукойл" в държавния бюджет, съобщи пред журналисти вицепремиерът Христо Алексиев. От общата сума 73 милиона лева са от допълнително облагане на свръхпечалбата съгласно европейския регламент.

"Оттук нататък "Лукойл" ще плаща данъците си в България", каза Алексиев. И уточни, че преди седмица компанията официално е взела решение на Надзорния си съвет да премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България. 

Вицепремиерът по икономическите въпроси коментира и спада на цените на горивата на бензиностанциите. "Трябва да направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу. Т.е. трябва да се работи и в двете посоки – държавата да получава както данъците си тук от "Лукойл", така и цените на горивата да вървят още надолу. Това е наша приоритетна политика.“

Към момента бензин А-95 е от порядъка на 2,70 лв. на литър, т.е. от лятото цената е паднала с около 60-70 стотинки.

На въпрос на БНР, ако парламентът приеме решение държавата да може да поема контрол върху петролните  рафинерии, Христо Алексиев отговори:

„Това не е толкова лесен въпрос. За да поеме държавата това управление, са нужни много сериозни ресурси , защото не е само преработването на суров нефт в самата рафинерия. Това е логистика, свързана със снабдяване, дистрибуция. Вие видяхте държавата какво направи с държавната компания по отношение на горивата – две години нямаше никакви резултати и тя беше закрита от служебното правителство . Така че не е въпросът в оперативния контрол, въпросът е дали държавата има ресурса да осъществява такъв контрол“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата