Quantcast

Медия без
политическа реклама

Локдаунът в Турция няма да важи за туристите

27 Апр. 2021

Обявеният 3-седмичен пълен локдаун в Турция няма да важи за туристите в страната. Това увериха български туроператори, организирали почивки на наши сънародници около Великденските празници.

В опит да овладее ковид-пандемията южната ни съседка въвежда пълен локдаун от 19 часа на 29-и април до 5 часа на 17-ми май. Той не забранява влизането в страната на чуждестранни туристи при представяне на отрицателен PCR тест, но затварянето на всички заведения, обекти за култура и развлечения и междуградските превози в голяма степен обезсмислят пътуванията. Локдаунът включва и комендантски част за гражданите, които в продължение на три седмици ще могат да напускат домовете си единствено, за да ходят на работа, до магазин за хранителни стоки, аптека или лекар.

"Ограниченията за излизане навън в рамките на локдауна от 29 април до 17 май, няма да важат за чуждестранните туристи", съобщи турското министерство на вътрешните работи, цитирано от Анадолската агенция. Комендантският час обаче ще важи за чужденците, които имат разрешение за пребиваване в страната, се казва в съобщение на министерството на вътрешните работи на Турция.

За 30 април е планиран първият чартърен полет на "ТЕЗ Тур" от България за Анталия. "Инструктираме нашите клиенти като излизат извън хотелите да носят винаги със себе си паспортите си. Освен това ще засилим в по-голяма степен анимациите в самия курорт, за да им е интересно и да не излизат да обикалят", обясниха от "ТЕЗ Тур".

Подобна ще е обстановкта и в останалите турски курорти. Туропероператорите твърдят, че ще може да се осъществят планирани посещения с автобусен превоз до забележителности в страната.

Единствено проблемни ще бъдат екскурзиите до Истанбул, допускат туроператори. Там най-силно ще се усетят ограниченията. Ресторантите в хотелите ще обслужват само гостите на хотела, но останалите заведения ще предлагат единствено храна за вкъщи. Според туроператорите няма проблем туристите да се разхождат из града, но трябва да знаят, че носенето на маски е задължително и на улицата и се следи много строго. Повечето музеи в Истанбул са отворени за туристи.

Подобен локдаун в Турция има отдавна, като първоначално се прилагаше всеки уикенд, след това разширен и за петъчния ден, когато страната чества Празника на националния суверенитет и Деня на детето. Според управляващите тези три дни не са достатъчни.

По време на пълния локдаун хранителните магазини и пазарите ще работят от 10 ч. до 17 ч. от понеделник до събота. Гражданите ще могат да ги посещават само пеш. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?