Quantcast

Медия без
политическа реклама

КЕВР не очаква скок в цената на тока след мораториума

Налице е обаче силен натиск да се повишат цените на топлоенергията и на ВиК услугите, обяви шефът на регулатора

23 Март 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Станислав Тодоров

Няма натиск да бъдат повишени цените на електроенергията за битовите потребители след отпадането на мораториума, който парламентът наложи в края на миналата година. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред  парламентарната комисия по енергетика, които. 

Срокът на мораториума върху цените тока, топлонергията и ВиК услугите, който управляващите прокараха през Народното събрание, изтича на 31 март 2022 г.

Парламентът препотвърди вчерашното си решение за мораториум върху цените на тока със 158 гласа "за", 4 "против" и двама въздържали се.

Тодоров отбеляза, че на световните енергийни борси се наблюдава значително успокоение на цените и дори осезаем тренд на спад. Неговото предвиждане е, че най-вероятно цената на тока за домакинствата у нас няма да се покачи след края на мораториума.

Това обаче не важи за топлинната енергия, особено произвежданата от централи, използващи природен газ, чиято цена е висока. Също и за ВиК услугите. За техните цени има силен натиск да бъдат увеличени. Дали това ще стане, както и дали ще се случи от 1 април, КЕВР тепърва ще решава, с оглед на инструментите, с които разполага, за да влияе върху цените, обясни Тодоров. Той допусна възможността цените да бъдат увеличени от 1 юли.

По-късно по време на изслушването той заяви по-категорично: "Комисията вярва, че има ресурса и лостовете да не допусне увеличение на цената от 1 април, както и увеличението от 1 юли, ако има такова, да бъде минимално." 

СЦЕНАРИИ

По отношение на цената на природния газ Тодоров посочи, че тя ще зависи от развитието на руско-украинската война. Ако конфликтът бъде прекратен в обозримо бъдеще, натискът върху цените ще падне и до 2023-2024 г. ще имаме цени, съпоставими с тези от 2021 г.

Ако обаче западните държави продължат усилията си да разнообразят източниците си на суровината и да се отказват от сключване на нови договори с руската компания "Газпром", най-вероятно цената на газа леко ще се увеличи, особено през следващия отоплителен период, и постепенно ще се успокои през 2023 г., но няма да се върне на по-ниските нива от миналото. Цената на газа за битовите потребители ще зависи от тези световни тенденции, обобщи Тодоров.

По отношение на заявките на финансовия министър Асен Василев, че преговори с "Газпром" няма да се водят, шефът на КЕВР коментира, че "вярва, че те се базират на някакви разчети". И посочи, че българската държавен търговец "Булгаргаз" е длъжен да осигури в потреблението в страната, и ако руските доставки спрат по една или друга причина, тогава компанията трябва да потърси други източници. Тодоров допълни, че не е в течение какви преговори се водят в момента с чужди доставчици.

Още по темата