facebook
twitter

Икономика

Кабинетът потушава с 10 млн. лева протестите на туроператорите

След среща при премиера двама министри обещават раздаване на фирмени помощи по експресна процедура
563
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството изведнъж се разбърза да спасява от фалити част от фирмите в туризма - туристическите агенции. Новината от днес е, че за закъсващите предприятия спешно се заделят 10 млн. лева, които ще им бъдат раздадени като държавна помощ по експресна процедура. Щедростта на кабинета се отключи след преминаване през обичайните фази -  - миналата седмица туроператорите направиха протест, поискаха лична среща с министър-председателя, днес тя се случи, те му казаха, че готвят още по-големи протести във вторник и Бойко Борисов нареди на двамата нови министри на икономиката и на туризма да задействат механизми за спешно подпомагане.

Малко след разговорите в МС с бунтовното обединение "Бъдеще за туризма" - организатор на протестите, министрите Марияна Николова и Лъчезар Борисов свикаха брифинг, за да съобщят, че през август стартира проект за 10 млн. лева, който щял да даде "глътка въздух"  на бранша.

Николова отчете: "Днес при премиера Бойко Борисов изслушахме представителите на Обединение "Бъдеще за туризма". Преди седмица обединението поиска среща с премиера за изясняване на икономическата обстановка и набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на фалити.  С министъра на икономиката проведохме спешни разговори и така намерихме едно адекватно решение. Само дни след първата ни среща имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв и още в петък той беше подаден в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Тези пари са недостатъчни, но те са незабавната глътка въздух, която е особено важна. Вече имаме разписани и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс".

От изказванията на министрите обаче се разбра, че не се знае кога реално ще стартира процесът на кандидатстване и дали наистина парите ще стигнат до фирмите още този месец, или всичко е в сферата на добрите намерения.  Разбра се също, че дори формата на подпомогане още не е ясна. 

"Договорили сме се от ОП "Иновации и конкурентоспособност" да пренасочим 10 млн. мл. към Министерство на туризма като директен бенифициент, което след това ще задвижи тази процедура. Ще направим така, че да няма субективизъм, а да има ясни критерии и много бързо да бъдат усвоени тези средства. Това е една пилотна схема, с която ние предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване", каза икономическият министър Лъчезар Борисов. 

А колежката му допълни: "Очакваме схемата да заработи още в месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis - държавна помощ , или съответната пилотна схема в зависимост от критериите. Обединението настояваше за откриване на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране заетостта в сектора. Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение към оперативната програма, от която са парите, обясни министърът на туризма.

Министър Борисов посочи, че туризмът е сред най-засегнатите от корона-кризата. 

 

В ГОТОВНОСТ

 

От Обединение "Бъдеще за туризма"  обясниха, че по техни изчисления туроператорите имат нужда от 150 млн. лева подкрепа. Сумата се базира на направените и платени резервации за почивки и екскурзии, които пандемията проваля заради многобройните забрани и ограничения за пътуване. Фирмите са длъжни да възстановят парите за неосъществените ваканции на своите клиенти, а са ги превели на хотели, на авио- и на автобусни компании и не се знае как и дали ще си ги съберат.

"Радваме се, че диалогът стартира, надяваме се да продължи. Важно е, че се започва с тези 10 милиона. Засега  протестите се отменят, но оставаме в стачна готовност", заяви Павлина Илиева от "Бъдеще за туризма". 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Картонени корони "в чест" на клетвата на Лукашенко

24.09.2020

636 22
Безсилието на ГЕРБ прави Караянчева непоклатима

23.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5731 6
Марияна Николова призова от Мусала българите на разходки в планините

22.09.2020

Обновена

2863 20

Коментари

риболовец 5

   Никакви пари за туристическите агенции.

  

  

   

 

Stern

Подкрепям. Имал съм преживявания с ТА. Искам да променя нещо - не може, имаме договор. Когато обаче аз се откажа, по условията на валиден договор - кандърми и всевъзможни спънки да върнат парите.

д-рХ

Туроператорите са от най-големите възможни хитреци.

Ще лапнат мангизите и ПАК ще осъдят правителството.

Защото то им обиди мамата с тъпи и престъпни решения, СЪЗДАВАЙКИ Ковид криза в България.

Forza NATO

"Договорили сме се от ОП "Иновации и конкурентоспособност" да пренасочим 10 млн. мл. към Министерство на туризма като директен бенифициент, което след това ще задвижи тази процедура

Въртим ени пари.

Памфуций
снимка на Памфуций

Договорили сме се от ОП "Иновации и конкурентоспособност" да пренасочим 10 млн. мл. към Министерство на туризма като директен бенифициент, което след това ще задвижи тази процедура.

Това символизира цялата икономическа политика на ГЕРБ. 

 

Nina Kostova
снимка на Nina Kostova

Продадоха се за 10 милиона. И чии проблеми ще решат те? Как точно ще подпомогнат бизнеса - имат ли туроператорите бизнес план за помощите, които ще получат или това са просто едни безвъзмездни пари да си покрият личните разходи? А какво ще правят зимата, когато се очаква същия провал за туристическия сезон? Как се раздават нашите пари!!!! Бойко си продължава с едноличните решения, сякаш няма протести.

tatyana1

Бе защо за някои бизнеси е в сила всесилната ръка на пазара, а на други- държавата да помага? Специално за туристическите агенции- ясно е, че нещата никога няма да са както преди, туризмът много дълго няма да се върне на предишните си нива, така че повечето трябва да пускат кепенците. Защо трябва да им помагат?

Здравка
снимка на Здравка

Много малки туроператори сами прекратиха дейност преди няколко години, тъй като им беше невъзможно да отделят суми за задължителната застраховка '' Отговорност на ТО''. Въпреки, че съм бивш дългогодишен служител в този бранш, също съм безусловно против да се наливат пари в нещо, което не може да бъде спасено. Служителите в ТО и ТА няма да имат затруднения да си намерят работа, почти всички, които не са непременно назначени за хатър роднини, имат добра компютърна грамотност, ползват поне два чужди езика и могат да работят в стресова среда. За някои собственици на туроператорски фирми никак не ми е жал. Да се оправят.  Времената на кризи, казват,  разкривали нови възможности.

Влез или се регистрирай за да коментираш