Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът пак с фикс идея - ще компенсира горивата на търговци в селата

25 Март 2023
Илияна Кирилова

Министърът на икономиката Никола Стоянов обяви нова идея на кабинета, с която да бори инфлацията, след като стана ясно, че няма как да бъдат въведени тавани на търговските надценки, но пък пусна смехотворния сайт с цените на 30 храни у нас и в Европейския съюз.

"Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки до магазини в ниско населени райони. Тази мярка обаче ще има социален, а не масов аспект", заяви той пред Нова тв.

От думите на министъра става ясно, че служебното правителство работи по няколко мерки за продължаване на компенсациите за горивата, които се получаваха миналата година - 25 ст. за всеки литър бензин или дизел, зареден на бензиностанция.

„Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини. Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим за подобна масова мярка като 25-те стотинки. Сега евентуално търговците ще получават отстъпка за горива, ако доставят стоки в ниско населени места”, разясни Стоянов.

Отстъпката от 25 ст. за всеки литър бензин или дизел, без ограничения на зарежданията на бензиностанция от гражданите, не бе продължена през тази година. Кабинетът на Гълъб Донев я замени с нова програма за подпомагане за над 70 млн. лв., но само за определени групи от населението. За децата до 10 години градският транспорт стана безплатен, а за ученици и пенсионери с по-големи отстъпки.

Не е ясно как без нов бюджет за тази година, служебният кабинет ще намери финансиране на нови компенсации за горива, и дали решението трябва да бъде взето от новото Народно събрание. Отделен е въпросът дали има икономически смисъл във въпросната компенсация и ще паднат ли цените по магазините в отдалечените места.

Още по темата