Медия без
политическа реклама

Гвоздейков разпореди одит в НКЖИ заради зачестилите жп инциденти

Един жп работник загина, а друг бе ранен при инцидент с влак край Плевен

07 Юни 2024

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди пълна проверка на организацията на дейностите в НК „Железопътна инфраструктура“ заради зачестилите жп инциденти.

В четвъртък към 22 часа бърз влак блъсна двама жп работници, като единият е загинал на място, а другият е в болница с тежки контузии. От Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) уточниха, че инцидентът е станал с двама техни служители, които по това време са работели на жп секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност, заявиха от НКЖИ пред БТА.

Това е поредният жп инцидент през последните дни. На 28 май маневриращ локомотив блъсна на Централна гара София  пътнически влак, при което пострадаха леко 12 души. На 1 юни на гарата в Лом бе установено срязване на маркучи, захранващи спирачките на локомотив, а дни по-късно се оказа, че повредата е причинена умишлено от машинист. В последните дни се случиха и много аварии по жп мрежата, които предизвикаха огромни закъснения и отмяна на влакове.

Заради зачестилите инциденти по жп мрежата от днес започва одит на НКЖИ. В обхвата на одита се включват финансовото управление и контрол на компанията, системите за управление на безопасността, както и процедурите за безопасни и здравословни условия на труд.

„Не можем да допуснем компромис с правилата за безопасност в нито едно държавно дружество“, посочи министър Георги Гвоздейков. По думите му голяма част от ремонтните дейности се изпълняват от НКЖИ без прекъсване на влаковото движение и това налага още по-засилени мерки за безопасност и по-сериозен контрол на условията на труд на служителите.

От  Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт дадоха подробности около последния трагичен жп инцидент от снощи. "Около 22:00 часа снощи подбивна машина, поддържаща железния път, заминава от гара Телиш към междугарието Телиш-Горни Дъбник. Тя спира на определеното място за работа. От машината слиза технически ръководител и главен инженер на жп секцията във Враца. В този момент по съседния път №2 преминава бърз влак със скорост около 110 км/час и помита техническия ръководител и го убива на място", обясни инж. Бойчо Скробански. Според него двамата работници не са догледали обстановката и са решили да слязат от страната на кабината, където е съседния железен път, по който в момента преминава влак. Това е бил бързият влак от Варна за Мездра, потеглил в 16.35 ч. БНР съобщи, че по време на инцидента в него е пътувал само един пътник.

Заради инцидента има закъснения на влакове по линията, като влакът от София за Варна се бави с повече от 300 минути или 5 часа.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БДЖ, НКЖИ, жп инцидент

Още по темата