facebook
twitter

Икономика

Графикът за тол системата се провали напълно

"Телетол" сезира ЕК и прокуратурата за кражби и корупция при въвеждането на новия модел за събиране на пътни такси
1 023
 Илияна Кирилова
Управляващите безсрамно изтъкват "напредък", когато всъщност отвсякъде прозира хаос и неяснота по въвеждането на системата.

Облаците над зациклилата тол система продължават да се сгъстяват. Графикът за въвеждането на новия модел за събиране на пътните такси се провали с гръм и трясък и провалът бе узаконен вчера от депутатите с решение стартът да бъде отложен за март 2020 г. Само допреди седмици отговорните за тол системата твърдяха, че пусковият срок - 16 август т.г., ще бъде спазен. После ресорната министърка Петя Аврамова призна, че ще трябва повечко време за тестване и че реалното събиране на такси за изминато разстояние се отмества за края на годината. Ето че вече има нов срок - следващата пролет.

Междувременно стана ясно, че регионалното министерство, пътната агенция и наскоро създаденото НТУ - Национално тол управление, са вдигнали ръце от управлението на електронната система за таксуване на тежките автомобили и панически търсят и се опитват да прехвърлят отговорността на частни посредници. Кандидати за партньори на държавните институции пък обвиниха МРРБ и АПИ, че покровителстват определени фирми и препятстват конкуренцията. В сряда компанията "Телетол" съобщи, че внася сигнали в Европейската комисия и в българската прокуратура за неадекватното поведение на властите, намирисващо на корупция и на незачитане на интересите на българските данъкоплатци. Пътната агенция обяви, че засега ще се въздържи от коментар. 

Отлагането на старта на тол системата (засега с осем месеца) изобщо не е безобидно. Депутати от БСП цитираха по време на дебатите думите на премиера Бойко Борисов, че тази система е печатница на пари и трябва да заработи час по-скоро, за да събира стотици милиони левове за ремонти на разнебитените шосета и за строителство на нови магистрали. Припомниха и калкулациите на зам.-министъра Николай Нанков, че всеки ден закъснение на тол системата означава 1.5 млн. лева несъбрани приходи. Това означава, че заради забавянето пропуснатите ползи ще са от порядъка на 300 млн. лева, пресметна Димитър Данчев от БСП и попита: "Кой носи отговорността за пропуснати ползи?” 

С гласуваните вчера законови промени депутатите промениха не само срока,  но и механизма за изчисляване и събиране на тол таксите. Агенцията "Пътна инфраструктура" бе "избавена" от ангажимента да отчита и таксува трафика по платените шосета. Тази роля се прехвърля на частни компании, наричани "доставчици на услуги" - срещу съответни комисиони, разбира се. АПИ бе разтоварена и от задължението да продава бордови устройства, чрез които камионите ще контактуват с тол системата. И това ще е работа на "доставчиците". Засега обаче има само един одобрен такъв - фирмата "Интелигентни трафик системи" (ИТС), която се свързва с компанията "Капш", наета да изгради тол системата. 

По-рано тази седмица от пътната агенция съобщиха, че са сключили договор с още един "доставчик" - "Конкорд смарт инфраструктура", но той тепърва ще трябва да доказва съвместимост с тол системата. Не е ясно дали и той няма да последва съдбата на друг кандидат  - "Телетол", който първо бе одобрен, а после бе отхвърлен от АПИ с обяснението, че липсва техническа съвместимост.

 

ОБВИНЕНИЯ

"Телетол" вече няколко пъти отправи публични критики и обвини отговарящите за тол системата институции, че се опитват да осигурят монопол на една фирма. А вчера компанията съобщи, че е подала оплакване до Европейската комисия за нарушения на честната конкуренция, а в друг сигнал е сезирала прокуратурата за "конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на АПИ и регионалното министерство". Фирмата иска разследване срещу шефа на пътната агенция Георги Терзийски и директора на тол управлението - Олег Асенов,  "за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки", става ясно от съобщението й до медиите. 

 

РАЗКРИТИЯ

АПИ не е собственик и реално няма достъп към момента до собствената си система за електронни винетки  - самият "директор на тол управлението Олег Асенов признава в официалната си кореспонденцията с нас, че агенцията няма достъп до собствената си система", посочват от "Телетол". Компанията твърди още, че новата българска система за е-таксуване всъщност е стара разработка на Kapsch Traffic Com Argentina, предназначена за Аржентина, и че изпълнителят на тол системата у нас - консорциум на дъщерни фирми на австрийското дружество "Капш", е уредил за себе си пълните права върху българската система. 

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Приходите от пътни такси рязко са спаднали в коронакризата

28.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

499 2
Коронавирусът затвори регионалното министерство за 2 дни

19.05.2020

752 6
Двата милиарда за "безплатно" саниране са 98,9% похарчени

11.05.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

4282 14

Коментари

Invisible

  Преди известно време направих прогноза, че системата няма да тръгне от март догодина.

  А и да тръгне, ще изкарва пари само да храни работещите в нея.

  Добър повод някой да влезе в затвора.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×