facebook
twitter

Икономика

Големите фирми пак ще платят сметката за скъпия ток

Годишното увеличение за бита е 3.5%, а за бизнеса - 30%, изчисляват от БФИЕК
366
Илияна Кирилова
Скъпият ток за бизнеса ще удари фирмите - те няма да могат да инвестират, да повишават заплатите, а това ще се отрази и на БВП, твърдят от федерацията на големите енергийни консуматори.

Големите потребители на ток остро възразиха срещу предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени. Те трябва да влязат в сила от 1 юли, като поскъпването за бита ще бъде около 3.5%. Задържането на цените за бита обаче отново ще бъде за сметка на бизнеса. Нещо повече - на годишна база повишението за бита е в рамките на инфлацията, а за бизнеса поскъпването е от около 30%. Това ще изкриви пазара - ще доведе до отлив на инвеститори, загуба на икономически растеж и невъзможност на бизнеса да дава по-високи заплати. Това пишат в отворено писмо от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), изпратено до енергийния министър Теменужка Петкова и до председателя на КЕВР Иван Иванов.

От федерацията за пореден път се възмущават от т.нар. кръстосано субсидиране между регулирания и свободния пазар, при което се привилегироват фирмите на ниско напрежение. "При прогресивно нарастващи цени на квотите за въглеродни емисии, което се използва като основен аргумент за увеличение цената на тока в България, регулираният (защитен) пазар остава изолиран от действителните ефекти на нисковъглеродния преход", изтъкват големите консуматори на ток. Според изчисленията на федерацията ръстът на цените на свободния пазар, от който те се снабдяват, е над 30% в сравнение с миналогодишните нива, като в същото време поскъпването на тока на регулирания пазар се предвижда да не надхвърли 3.5 %. Например АЕЦ "Козлодуй", която има близко до нулеви въглеродни емисии, продава тока си за 53.90 лв./Мвтч на регулирания пазар. На свободния пазар обаче цената е значително по-висока - 97 лв./Мвтч, пише още в писмото, подписано от изпълнителния директор на БФИЕК Константин Делисивков.

За поредна година ставаме свидетели на задържането на абсурдната тенденция цената на едро да надхвърля в пъти цената на дребно, смятат предприемачите. Заради това само в рамките на няколко месеца - от края на 2018 до началото на 2019 г., на регулирания пазар са се върнали около 15 000 фирми. Това е изкривяване, тъй като на свободния пазар остават големите фирми на средно и високо напрежение, които накрая плащат сметката. Затова от федерацията настояват и малките фирми да са длъжни да купуват тока си само на свободно договорени цени.

 

КОЛИЧЕСТВА

От федерацията на големите консуматори настояват за пълна либерализация на търговията с ток - от 1 юли поне 30% от количествата за регулирания пазар да се набавят по свободно договорени цени. Предлага се през следващата регулаторна година делът да бъде увеличен на 60%, а през 2021 г.  да достигне 100%. Индустриалните потребители искат и да бъдат прекратени дългосрочните договори за изкупуване на ток.

 

НА НОВ ГЛАС

Аргументите на КЕВР за вдигане цената на електроенергията са напълно основателни и не са свързани само с българската реалност, заяви от Варна енергийният министър Теменужка Петкова, която вчера откри ядрения форум Булатом. Когато се коментира темата, не бива да се забравя, че освен всичко друго стойността на въглеродните емисии се е покачила рязко, заяви тя.

Все още няма коментари

Още

"Еврохолд" убеждава КЗК, че трябва да пусне сделката за ЧЕЗ

16.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

129
"Новият" ЧЕЗ няма да иска поскъпване на тока

10.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

422 3
6% от потребителите край София точат незаконно вода

08.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

355 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×