Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Фолксваген" отложи решението си за завода в Турция

Напрежението в Турция и неяснотите около операцията на южната ни съседка в Сирия доведоха до нов развой на бизнес отношенията с немския гигант "Фолксваген". Компанията отложи окончателното си решение дали да построи своя нов завод за автомобили в Турция, заяви говорител на концерна. Изявлението на "Фолксваген" идва и след серия от коментари, че изграждането на нов завод край Измир може да доведе до сериозно накърняване на репутацията на автомобилния производител.

"Наблюдаваме внимателно настоящата ситуация и гледаме със загриженост текущите развития", е заявил говорител на компанията пред немския вестник "Ханделсблат". Ден по-рано президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), който е и председател на Автомобилен клъстер "България", коментира, че страната ни ще сезира Брюксел заради избора на Турция. "С "Фолксваген" ние оставаме приятели, но сезираме ЕК в интерес на всички от ЕС", заяви той.

В началото на октомври компанията създаде свой филиал в западната провинция Маниса в Турция с капитал от 150 милиона евро. От "Фолксваген" така и не обявиха официално, че са избрали Турция, но това бе ясен знак за решението. Единствените коментари бяха, че са в последната фаза на преговорите за строежа на автомобилния завод за 1.3 млрд. евро, който ще осигури минимум 4000 работни места. Там трябва да се монтират новите модели „Пасат” и „Шкода Супърб”.

Засега няма коментари дали при продължаваща ескалация на напрежението в Близкия изток концернът няма отново да се обърне към България. Страната ни бе втората възможна дестинация за строителството на завода и до последно се надяваше да привлече престижната инвестиция. Предложението бе за терен от бившия металургичен комбинат "Кремиковци". В момента той принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти „Соравиа”. Конкретни данни какви облекчения е предлагала българската държава не са били предоставяни. Неотдавна обаче вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че недобрата инфраструктура се е оказала основна пречка.

Още по темата