Медия без
политическа реклама

Екоминистърът защити горенето на отпадъци в тецовете

Трудно е да се установи кой точно цапа, защото въздухът се разпространява, смята той

18 Септ. 2019
Парадоксално министър Нено Димов редовно участва в инициативи за чист въздух, но брани горенето на отпадъци от тецовете. На снимката: Димов разглежда едно от колелата, представени през юни в рамките на инициативата "Иновации за качество на въздуха".
Илияна Кирилова
Парадоксално министър Нено Димов редовно участва в инициативи за чист въздух, но брани горенето на отпадъци от тецовете. На снимката: Димов разглежда едно от колелата, представени през юни в рамките на инициативата "Иновации за качество на въздуха".

"Мистерията" с това кой трови въздуха в градовете с тецове, които горят боклуци, още мъчи екоминистъра Нено Димов. Във вторник той коментира проблема със замърсяването на Русе, Нова Загора, Бургас и Перник. Трудно е да се каже кой трови въздуха, тъй като той се разпространява, откри Димов. Той за пореден път на практика защити горенето на отпадъци, но посочи, че България била единствената страна в ЕС, която е наложила ограничение за вноса на боклук за изгаряне в дадена инсталация - до 50%.

"Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10 - 15 години да се депонират не повече от 10%. Това означава, че при максимума за рециклиране от 65% има една разлика от 25 на сто минимум, която трябва да се изгаря", каза Димов пред Нова тв. Министърът разясни, че транспортът на боклук се регламентира по два начина. Първият е чрез включването му в т.нар. "зелен списък", боклуците от който могат да се транспортират свободно из Европа. Другият се отнася до отпадъци, за които трябва специално разрешение от съответната страна. Данните за това колко боклук се изгаря от зеления списък обаче стават ясни на всеки две години.

"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци в България е за около 85 000 тона. В тецовете са изгорени под 3%", отчете той. В същото време имало и значителни количества изнесен български боклук в европейски страни, каза министърът, без да уточни конкретните дестинации.

Вместо да коментира проверките в тецовете по същество, Димов реши само да разясни процедурата - че те трябва да получат разрешение, за да горят отпадъци. Така например свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа "Брикел" е представила инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие върху околната среда и след това през комплексно разрешително. Според обяснението на Нено Димов това, което се е случило в централата през миналия месец и за което бяха подадени сигнали, било пробно изгаряне, за да могат да се направят съответните замервания на замърсяванията на въздуха. Той обаче ще пита районната екоинспекция защо е било разрешено изгаряне в такъв обем. Точно какъв е бил обемът на изгорения боклук не бе уточнено.

Неясно за министъра остава и това кой замърсява Перник. Преди две седмици Димов заяви, че не може да се каже със сигурност, но в ТЕЦ "Перник" било засечено "движение на отпадъци". Тогава, вместо да провери какво се случва в централата, екоминистерството призова за помощ от ДАНС и МВР, за да се установи кой е източникът на замърсяването. От прокуратурата наредиха серия проверки в част от централите от орбитата на Ковачки, а екоминистерството нареди ТЕЦ "Перник" да спре два от трите си парогенератори. Заповедта изтрая точно седмица, след което падна в съда и централата продължи да пуши.

 

ПРОВЕРКА

Министър Димов съобщи, че е наредил в Перник да се монтира тайна станция за чистотата на въздуха в момента, в който тецът временно спря работа. "Вчера завърши тази седмица, в която половината време централата не беше работила, а в другата половина работеше само с разрешеното гориво - въглища. Резултатът беше, че след като тецът заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици", призна министърът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата