Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екоминистерството е в пълно неведение за боклука от Италия

19 Дек. 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Нено Димов

Българското екоминистерство е в пълно неведение по казуса със заловените от италианските власти 800 тона боклук, които според медиите на Апенините е трябвало да бъдат нелегално изгорени в нашата страна. Това се разбра от обясненията по темата, които даде шефът на ведомството Нено Димов в парламента в сряда. Министърът беше привикан на изслушване по настояване на БСП.

Димов обяви, че не било известно дали боклукът наистина е бил предназначен за България. „Компетентният орган в Италия не е сигнализирал компетентния орган в България – в случая Министерството на околната среда и водите, така че за този отпадък при нас не съществува обективна информация и каквато и да било информация. Не е искано разрешение за железопътен транспорт и не е давано такова“, каза Димов. Защо самият той не е потърсил информация от италианската страна – по този въпрос той не каза нищо.

Въпреки че депутатите неколкократно го подканваха, екоминистърът отказа да разкрие колко са фирмите у нас, които внасят отпадъци и в какво количество, под предлог че няма подръка данните. „Най-важен е контролът при вноса“, констатира очевидното Димов.

Повечето си време на парламентарната трибуна екоминистърът посвети на аргументи в полза на изгарянето на отпадъци. „Трябва да мислим за отпадъка като нещо полезно, от което може да се прави икономика. Това е идеята на кръговата икономика. Затова и голяма част от отпадъците са в т.нар. зелен списък, който се движи свободно в Европа, за да могат да се рециклират. Ние изнесохме 4000 тона пестициди, за да бъдат третирани в инсинератори, каквито в България няма. Тоест това е нормален процес в рамките на ЕС“, обясни Димов. И посочи, че през следващите 10-15 години около 60-65% от болклука у нас ще трябва да се рециклира, около 10% - да се депонира, а около 25% - да се изгаря с цел получаване на топлинна и електрическа енергия.

Оскъдните отговори на министъра разгневиха соцлидера Корнелия Нинова, която обвини правителството, че ще превърне България в „сметището на света“. Управляващите обаче останаха доволни. „Целият този драматизъм за покушението срещу здравето на българите и околната среда е излишен“, небрежно подхвърли депутатът Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?