Медия без
политическа реклама

ЕК призна: Отказът от руската енергия вдига употребата на въглища

20 Май 2022
МИНИ „МАРИЦА-ИЗТОК“

Европейската комисия (ЕК) уточни подробности по плана за увеличаване на капацитета на Европейския съюз (ЕС) за възобновяема енергия и намаляване на зависимостта му от руски изкопаеми горива. В същото време ЕК признава, че може да се наложи да се използват съществуващите въглищни съоръжения "по-дълго от първоначално очакваното", съобщи CNBС.

ЕК добави, че ядрена енергия и местните газови ресурси също ще изиграят роля. „Разбира се, ще имаме малко по-високи емисии, ако се придържаме малко по-дълго към въглищата, но трябва да постигнем баланса, така че като цяло да не увеличаваме вредните си емисии“, каза на пресконференция Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт.

Документ, очертаващ целите на Еврокомисията за плана "REPowerEU", беше публикуван в сряда, като в него се подчертава важността на теми като спестяването на енергия, диверсификацията на доставките на енергия и ускоряването на "преход към чиста енергия в Европа". Като цяло планът предвижда допълнителни инвестиции от 210 милиарда евро (220,87 млрд. долара) между 2022 и 2027 година. Що се отнася до дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на ЕС, Комисията предложи настоящата цел от 40% да бъде увеличена до 45%, с хоризонт до 2030 г.

ЕС обяви, че желае да се откаже от вноса на руски въглеводороди след инвазията на Москва в Украйна, което означава, че Общността ще трябва да намери петрол и газ от други части на света, за да компенсира доставките от Русия, припомни CNBС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?