Медия без
политическа реклама

Догодина бизнесът ще получи над 13 млрд. лева компенсации за ток

И частните производители на електроенергия да правят отчисления от свръхпечалбите си, гласуваха депутатите

08 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

През 2023 г. небитовите потребители на електроенергия ще получават по-големи компенсации, гласуваха днес депутатите в Народното събрание. Народните представители одобриха и друга промяна - средствата за тези компенсации ще се набират не само от дружествата в държавната енергетика, но и от частните производители и търговци на ток.

В момента всички небитови потребители - фирми, държавни и общински учреждения, болници, училища, детски градини, се подпомагат като им се покрива изцяло разликата за потребление над 250 лв. за мегаватчас. Това се финансира с отчисления от свърхпечалбите на държавните производители на ток - основно АЕЦ "Козлодуй". Тази схема приключва действието си на 31 декемри 2022 г.

От догодина небитовите потребители, които са присъединени към мрежата за ниско и средно напрежение, ще бъдат компенсирани за цялото потребление над 200 лв. на мегаватчас. За най-големите предприятия към мрежата високо напрежение остава в сила сегашният таван от 250 лв. за мегаватчас, но той може да падне до 200 лв., ако тези предприятия са предприели инвестиции в енергийна ефективност или възобновяеми източници.

"Така ще стимулираме пестенето на енергия, вместо да даваме еднакви компенсации за всички", поясни Владислав Панев от "Демократична България", които са вносител на това предложение. Първоначално енергийната комисия в парламента беше приела по-ниската цена на тока от 200 лева за мегаватчас, над която се плащат компенсации, да важи за всички небитови потребители.

По предложение на БСП и ГЕРБ в последния момент депутатите и друга промяна - гласуваха отчисления от свръхпечалбата да правят и частните производители и търговци на ток. До 10 дни служебният кабинет се задължава да определи методиката, по която да се набират вноските на енергийните дружества към фонд "Сигурност на електроенергийната система". 

Депутати от различни политически сили изразиха притеснение, че отчисленията от свръхпечалбите на държавните дружества няма да бъдат достатъчни да покрият по-високите гласувани компенсации. Разчетите показват, че за цялата 2023 г. се очакват тези компенсации да надхвърлят 13 млрд. лв., докато за тази година са около 10 млрд. лв. Това е само с 4 млрд. лева по-малко от годишния бюджет за пенсиите. 

ТОКЪТ ЗА БИТА ОСТАВА С РЕГУЛИРАНИ ЦЕНИ

Преди това депутатите приеха решение токът за бита да остане на регулирания пазар до 2026 г.

"Неуместно е сега, в тази ситуация, в най-бедната държава в ЕС да въвежда либерализация на пазара на електроенергия за бита. Това означава сметките за ток тази зима да скочат няколко пъти", заяви Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС. 

Правителството ще бъде задължение да предприеме действия, които да гарантират, че до края на 2025 г. няма да се преминава към либерализация на цените на тока за домакинствата. Притеснения, че това може да се случи още от догодина породиха текстове в плана за възстановяване, в които страната ни поема ангажименти да пристъпи към либерализация на енергийния пазар за бита в периода 2023-2025 г.

"Не искаме да се всява паника сред хората", заявиха депутатите. От "Възраждане" дори настояха, че изцяло трябва да се премахне планът за либерализация на тока за бита, а не просто да се дава три години отлагателен срок.  "За това време изобщо не е ясно дали енергийните пазари ще се стаиблизират и цените на електроенергията ще станат по-ниски. И сега всекиь който иска може да мине на либерализиран пазар", посочи Искра Михайлова от Възраждане.

Според Георги Самандов от "Български възход" повдигането на темата е единствено пиар и загуба на парламентарно време. "Европейският регламент не иска от нас преди 2026 г. да либерализиране пазара на ток за бита. Призовавам да помислим механизми да подпомогнем най-уязвимите потребители на ток, които тази зима наистина ще усетят икономически шок", посочи Самандов.

Имаме срок от три години държавата най-после да определи що е то енергийна бедност и да изработи програма за подпомагане на енергийно бедните, посочи Рамадан Аталай от ДПС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?