facebook
twitter

Икономика

Десетина частни фирми са присвоили 50% от дюните край морето

Новите поправки в закона за Черноморието само ще задълбочат строителните безобразия, твърдят природозащитници
3 411
 Фейсбук
Мислите, че това е строеж? Не, според контролните органи това е "укрепване на свлачище" над плажа Алепу...

Според конституцията черноморските плажове са на всички български граждани, но реалността грубо погазва основния закон. От общо 4654 декара дюни край морето над 3 хил. дка се оказват частна собственост, като над три четвърти от тях принадлежат на десетина  юридически лица. Това сочат данни на регионалното министерство, цитирани в отворено писмо на Асоциацията на парковете в България до премиера и депутатите. Писмото бие тревога заради поредните законови поправки, лансирани от екоминистерството, които предстои да бъдат окончателно приети в парламента. "Промените не решават нито един от проблемите, а напротив - задълбочават критичната ситуация. Само ще посочим, че ако тези промени бъдат приети, ще се узакони и умножи присъствието на леки коли и джипове по използваемата плажна ивица", твърдят природозащитниците. 

Отвореното писмо припомня, че държавата не е направила нищо за разваляне на скандалните заменки, при които избрани бизнесмени се отърваха от неособено привлекателни имоти, заменяйки ги с  апетитни декари край морето от държавния горски фонд на занижени оценки. ЕК се произнесе, че тези рокади нарушават европейското право, но ред правителства бездействат. Ако държавата се задвижи, над 2700 декара дюни и плажове в районите на Крапец, Шабла, Дуранкулак, Камчия, Шкорпиловци, Бяла и Несебър могат да бъдат върнати на гражданите", подчертават от асоциацията. 

Писмото критикува абсурда с незаконните огради и бариери по плажовете и дюните и посочва, че промените в закона всъщност ще влошат нещата -  като вменят на собствениците на имоти в близост до морето да осигуряват достъп до брега не само за пешеходци, но и за тежки джипове и кемпери. А в същото време за къмпингуващите  извън отредените за това места има високи глоби. Проектът не е предвидил санкции за разполагане на автомобили и палатки върху дюни, които са в процес на формиране, които също са защитени от "Натура 2000", алармират зелените.  

 

 

СЕЗОН

Очертава се по-слаб летен сезон тази година. Очаква се спад на руските и на немските туристи съответно със 7% и с 3%. Една от причините е "връщането" на дестинации като Тунис, Египет и Турция, където имаше спадове заради политическа нестабилност и тероризъм. От друга страна, свалянето на самолети Боинг-737 заради поредица инциденти намали капацитета за полети на туристи, което се усети у нас, коментира Румен Драганов от Института за оценка и анализ на туризма пред Би Ти Ви. Според прогнозите броят на туристи това лято ще е над 7.3 млн. души.

  

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата не успя да събере над 100 млн. глоби от КАТ

10.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2236 15
МВР се оплака от зачестяващо неподчинение

27.04.2020

Обновена

15821 21
За 10 дни 8700 души са глобени за неносене на маска

23.04.2020

2094 34

Коментари

Domi

На шофьорските плаж строй Главболгарстрой" наместниците на "Златната орда" дори Бокаса/Бърдоква нищо не може да направи..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×