facebook
twitter

Икономика

Депутатите ще проучват държавната намеса в Първа инвестиционна банка

Парламентарна анкетна комисия подхваща казуса със закупените за 140 млн. лв. от ББР акции на частната банка
1 108
 Илияна Кирилова

Парламентът се захваща с операцията на държавната Българска банка за развитие (ББР), при която бяха похарчени 140 млн. лв. от парите на данъкоплатците, за да се допълни капиталът на частната Първа инвестиционна банка (ПИБ). Закупуването на акциите беше оправдано от правителството с необходимостта да се покрият последните изисквания към България преди влизането в "чакалнята" на еврозоната.

По предложение на БСП депутатите гласуваха създаването на анкетна комисия по казуса. Идеята на опозицията не срещна съпротива от мнозинството. 10-членната комисия – по двама от всяка парламентарна група, беше одобрена единодушно със 130 гласа. За неин председател беше избрана Евгения Ангелова от ГЕРБ, на което левицата изобщо не възрази, макар че обикновено настоява анкетните комисии да бъдат оглавявани от опозиционни депутати. Това вероятно обяснява защо инициативата на левицата премина през пленарната зала гладко и без никакви дебати.

Решението беше взето в отсъствието на ДПС и „Воля”. В пленарната зала на Народното събрание нямаше депутати от двете партии, които да предложат членове от своите квоти. Точно това използва като аргумент Менда Стоянова от ГЕРБ - шефът на парламентарната бюджетна комисия, която настоя гласуването да бъде анулирано. Искането й беше посрещнато с бурно негодувание от левицата и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше принудена да откаже на съпартийката си Стоянова.

В мотивите си социалистите посочиха, че цената, на която държавата е закупила 28 265 200 акции на ПИБ е двойно по-висока от пазарната, с което е била нанесена вреда на бюджета в размер на 70 млн. лв. В същото време основният пакет от акции остава в ръцете на досегашните собственици, а държавата няма да получи възможност да участва в управлението на банката.

„Вместо да фокусира дейността си върху подкрепата на малки и средни предприятия, както и върху фирми – носители на технологично и продуктово обновление, спомагащи за увеличение на износа и повишаване на конкурентоспособността, „Българска банка за развитие” АД отделя стотици милиони левове за рефинансиране на фирми с олигархичен характер”, обобщиха позицията си за държавната банка левите депутати.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

18.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1627 5
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

12150 6
С хаос и погазени правила депутатите преминаха през Изборния кодекс

17.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4726 21

Коментари

soika prismehulka

hahaha -смях,ПИБ вече изхарчи парите-ТЪПАНАРИТЕ сега почват да проверяват.НЕ СА БИЛИ Чули досега А?

geni1

Депутатите да проучват за свободни работни места по фирмите !

golyamataani

Единствените, които нанасят вреда са БСП и безумните им предложения...

R32

Пак ще търсят под вола теле. И кои депутати? Тия дето след някоя друга седмица ще ги изхвърлим от парламента барабар с целия кабинет?

Lerin

Депутатите да си дават оставките, а не да излизат в едномесечна отпуска и да си измислят работа!

Влез или се регистрирай за да коментираш